A csecsemőtápszer cégek állnak a tejallergia irányelvek mögött, és értékesítésük szárnyal

Az Egyesült Királyságban 2006 és 2016 között a tehéntejfehérje-allergiás csecsemők számára készült tápszerek forgalma hatszorosára nőtt. Annak ellenére, hogy semmi jele annak, hogy ugyanebben az időben a tehéntej allergia előfordulása gyakoribbá vált volna a csecsemők körében.

A BMJ-ben a héten közzétett vizsgálat feltárta, hogy a tehéntej allergia diagnosztikájáról és kezeléséről szóló irányelvek fejlesztését csecsemőtápszer gyártók támogatták, továbbá a szerzők kutatásait és konzultációit is anyagilag támogatták.

A tehéntej allergia aránya viszonylag stabilnak tűnik - az elmúlt évtizedben 1-2% közöttire becsülhető.

A kutatások azt mutatják, hogy a tehéntej fehérje által kiváltott feltételezett allergiás reakció tízszer gyakoribb a gyermekeknél, mint azt a tényleges diagnózis indokolná. Ez azt jelenti, hogy az allergiára vonatkozó irányelvek nagyon fontosak az orvosok számára.

A BMJ-nek nyilatkozó egyes orvosok kijelentették, hogy az irányelvek annyira homályosak, hogy a leírt tünetek alapján szinte minden egyes csecsemőt potenciálisan allergiásnak lehetne nyilvánítani.

A diagnózist csak úgy lehetne felállítani, ha teljesen elhagynánk a tehéntejfehérjét az anyai étrendből, megfigyelnénk a tüneteket, majd pedig visszavezetnénk a tejfehérjét. De a BMJ cikk megjegyzi, hogy az eliminációs diéta hatékonyságára, a szoptatott csecsemők nem specifikus tüneteinek kezelésében, gyenge a bizonyíték.

A cikk azt is megállapítja, hogy az egészségügyi szakemberek és a szülők tehéntej allergiával kapcsolatos ismereteinek nagy része olyan szervezetektől származik, amiket a csecsemőtápszer ipar pénzel.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a diagnosztikai és kezelési irányelvek változásai óriási hatást gyakorolhatnak a gyógyszer- és táplálkozási termékek eladásából származó bevételekre. Az iparági finanszírozásból eredő összeférhetetlenség hatással volt az orvosok receptírási szokásaira, a kutatási eredményekre és a betegellátás minőségére.

A szülők szintén érzékenyek a marketingre. Boldog, csendes, nyugodt kisbabára vágynak, aki kiszámíthatóan alszik, eszik és ürít.

De a csecsemők gyakran ébrednek. Nehezükre eshet az alkalmazkodás a méhen kívüli élethez, és hogy a gyomruk hozzászokjon az emésztéshez. Hánynak. Sírnak olyan okok miatt, amelyeket nehéz megérteni.

A marketing felhasználja ezt a normális csecsemő viselkedést, és olyan problémává formálja át, amelyet egy termék megvásárlásával lehet megoldani.

Amikor hagyjuk, hogy a cégek alakítsák az irányelveket, amelyeket az egészségügyi szakemberek használnak diagnosztizálásra és kezelésre, ez olyan iránymutatásokhoz vezethet, amelyek szerint a normális csecsemő viselkedés kezelhető - egy termékkel.

Ausztráliában is hasonló a helyzet. Számos itt kapható csecsemőtápszerről azt állítják, hogy ellenszere lehet azoknak a normális kihívásoknak, amikkel az új szülők rendszeresen szembesülnek, mint például a sírás, hányás és székrekedés.

A fenti hirdetés az "Ausztrál Doktor" c. kiadványából származik, és igen erős meggyőző erővel bír. Minden szülő vágya egy jó éjszakai alvás és egy elégedett, egészséges baba - ezt ragadja meg, hogy rávegye az olvasót a vásárlásra. Figyeljük meg az anya jelenlétét a képen: bár nem látjuk őt, feltételezzük, hogy ő is alszik valahol.

Amikor a szülők kétségbeesetten fordulnak az orvoshoz segítségért, az orvos akar segíteni. A kólika a normális csecsemő viselkedés egy változata. Nincs ismert orvosi oka vagy gyógymódja, és emiatt az orvosok tehetetlennek érzik magukat. Ez a hirdetés azonban segítséget kínál a számukra: itt a megoldás - csak javasolniuk kell a tápszert.

A szülőknek azt mondják, hogy kérjenek segítséget kérnek az egészségügyi szakemberektől, ha aggódnak a kisbabájuk miatt. Ha azonban az egészségügyi szakmai irányelvek és az oktatás marketinggel szennyezett, és a tápszergyártók más módokon is befolyásolják, a szakemberek nyújtotta támogatás gyenge minőségű lesz.

Az egészségügyi szakembereknek független, nem kereskedelmi jellegű információra van szükségük a csecsemők táplálásáról, és a szülőket meg kell védeni a kíméletlen marketingtől hatékony jogi szabályozás révén.

Cikk forrása