Nyilatkozat - Érdekellentét és a tápszeripar támogatása

2019. március 26.

A Szociális Gyermekgyógyászat és Gyermekegészségügy Nemzetközi Társasága (ISSOP) üdvözli és helyesli a Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Királyi Kollégium minap meghozott döntését a csecsemőtápszergyártóktól érkező támogatás elfogadásának beszüntetéséről1 és más szakmai társaságok hasonló irányelveit. Az ISSOP, amely a "Gyermekgyógyászati társaságok szponzorálása a tápszeripar által" című saját állásfoglalását2 2014-ben tette közzé, ellenzi, hogy bármely vállalkozás, kormányzati vagy szakmai szervezet, amely közvetlenül vagy közvetve részt vesz csecsemőtápszerek vagy más - csecsemők, gyermekek és fiatalok egészségét és jóllétét veszélyeztető - termék kutatásában, előállításában, marketingjében és/vagy forgalmazásában, hivatalos és nem hivatalos gyermekgyógyászati tevékenységeket szponzoráljon.

A jelen Nyilatkozatot aláíró más szakmai szervezetekkel egyetértésben, minthogy:

 • A szoptatás óriási jelentőséggel bír a gyermekegészségügy szempontjából, ugyanakkor világszerte veszélyben van a nők társadalmi helyzetének változásai (beleértve a nők nagyobb arányú foglalkoztatottságát) és a tápszergyártók által gyakorolt kereskedelmi nyomás miatt.
 • Az Egészségügyi Világszervezet világos álláspontot képvisel azzal kapcsolatban, hogy az anyákat védeni kell a marketing nyomásától, ahogyan az "Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexében" és az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésének későbbi határozataiban - amelyek a Nemzetközi Kódexszel összhangban vannak és vele egyenértékűek - is szerepel.
 • Az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésének 69/7 (2016) határozata kimondja, hogy "Az egészségügyi szakembereket tömörítő társaságok nem fogadhatnak el eszközöket vagy szolgáltatásokat olyan cégektől, amelyek csecsemők és kisgyermekek számára forgalmaznak élelmiszereket és nem fogadhatnak el ajándékokat vagy ösztönzőket ilyen vállalatoktól" vagy "engedhetik meg az ilyen cégeknek, hogy szakmai vagy tudományos találkozókat szponzoráljanak."
 • Ahogy a WHO tisztviselői kijelentették, „a finanszírozás elfogadása vagy egyéb ösztönzők, bár feltételesek, a kötelezettségvállalás és a lojalitás érzését teremtik meg a kérdéses vállalat felé”.

Ezért:

 • Amikor a gyermekgyógyászok vagy gyermekgyógyászati társaságok támogatást fogadnak el anyatejhelyettesítő termékeket gyártó cégektől, az érdekellentétet teremt.
 • Az ilyen támogatást elfogadó gyermekgyógyászati társaságok és egyéni gyermekgyógyászok megsértik a Nemzetközi Kódexet.
 • Azok a gyermekorvosok, akik olyan gyermekgyógyász társaságnak a tagjai, amely a Nemzetközi Kódexet megsértve ilyen támogatást fogad el, a társaságukon belül dolgozzanak azon, hogy ezeket az irányelveket és tevékenységeket megszüntessék.
 • A gyermekgyógyászoknak együtt kell működniük más szakmai munkatársakkal, pl. szülészek, közegészségügyi szakemberek, táplálkozási szakemberek stb., annak érdekében, hogy hasonló irányelveket léptessenek életbe a szakmai szervezeteikben.
 • A gyermekegészségügyi szakemberek képzéséért felelős akadémiai intézményeknek oktatniuk kell hallgatóikat és gyakornokaikat az anyatejes táplálás fontosságáról és a Nemzetközi Kódexről, és arról, hogyan támogassák ezeket a különböző gyakorlati helyszíneken.
 • A gyermekgyógyászoknak együtt kell működniük valamennyi a gyermekek egészségében és jólétében érdekelt szereplővel, hogy oktassák és tájékoztassák a nyilvánosságot az anyatejes táplálás fontosságáról és arról, hogy támogatják a Nemzetközi Kódex előírásait.
 • A gyermekgyógyászoknak együtt kell működniük a kórházakkal és a csecsemőket ellátó, kapcsolódó intézményekkel annak érdekében, hogy olyan irányelveket vezessenek be, amelyek támogatják a Nemzetközi Kódexet, és magukban foglalják az elköteleződést, hogy bababarát intézménnyé váljanak.

Az ISSOP a jelen Nyilatkozatot jóváhagyó, együttműködő szakmai szervezetekkel egyetértésben felhívja a gyermekgyógyászati és gyermekszolgálati társaságokat, továbbá a gyermekek egészségében és jólétében érdekelteket, hogy hagyják jóvá, terjesszék és hajtsák végre ezt a Nyilatkozatot a Nemzetközi Kódex előmozdítása érdekében és hogy véget vessenek a szakmai képzések, konferenciák, kutatások és más szakmai erőfeszítések anyatejhelyettesítő készítményeket és más, a gyermekek egészségét károsító termékeket gyártóktól származó támogatásának.

Irodalomjegyzék

1. RCPCH statement on relationship with formula milk companies [Internet]. RCPCH. [cited 2019 Mar 28]. Available from: https://www.rcpch.ac.uk/news-events/news/rcpch-statement-relationship-formula-milk-companies

2. Waterston, T. (2014). Sponsorship of paediatricians/paediatric societies by the Baby Feeding Industry (ISSOP Position Statement 4) (pp. 1–16). ISSOP. Available from https://www.issop.org/2014/04/24/issop-position-statement-4/

3. Costello A, Branca F, Rollins N, Stahlhofer M, Gummer-Strawn L. Health professional assocations and industry funding. Lancet 2017, 389: 597-9. Available from https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30277-5/fulltext

4. Waterston T, Wright C. Sponsorship of paediatric associations by manufacturers of breastmilk substitutes. Lancet 2019, 393: 622-3. Available from https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)32845-9/fulltext

Az eredeti nyilatkozat innen letölthető.