Bababarát Kezdeményezés

Mit jelent az, hogy bababarát?

Sokféle gondolat eszünkbe juthat, ha ezt a szót halljuk: „bababarát”. Gondolhatunk egy olyan közösségre, ahol szívesen látják a kisgyermekeket, vagy egy, a kicsik számára biztonságos környezetre. Eszünkbe juthatnak helyszínek, ahol a berendezést a csecsemők igényeit figyelembe véve alakították ki, és a személyzet kedves a kisbabákkal.

Amikor azonban a WHO az UNICEF-fel közösen útjára indította a Bababarát Kórház Kezdeményezést, az volt a célja, hogy a legjobb életkezdetet biztosítsa minden újszülött számára a szoptatás támogatása által. Ilyen módon a „bababarát” kifejezést a „szoptatástámogató” szinonimájaként értelmezzük.

A Bababarát Kezdeményezés azért jött létre, hogy a szoptatás kultúráját helyreállítsa, és minden segítséget megadjon ahhoz, hogy az édesanyák szoptatni tudják gyermekeiket.

Miért fontos a szoptatás?

A szoptatás a biológiai norma, az embercsecsemő táplálásának és gondozásának optimális módja, ami az elérhető legjobb testi-lelki egészségi állapotot biztosítja a gyermek és az anya számára.

A szoptatás testi-lelki egészségre gyakorolt rendkívül jelentős jótékony hatásai, valamint a mesterséges táplálás egészségügyi kiadásokat erőteljes mértékben növelő és tetemes környezeti terhelést okozó hatásai miatt az anya, a csecsemő, a család és az egész társadalom alapvető érdeke, hogy az anyák sikeresen szoptassák gyermekeiket.

Mi szükséges ahhoz, hogy az anyák sikeresen szoptassák gyermekeiket?

A sikeres szoptatáshoz nélkülözhetetlen az elhatározás, a megfelelő információk és a támogatás. Az anya csecsemője táplálásával kapcsolatos döntését igen sok tényező befolyásolja.

Ha a társadalomban a szoptatás a norma, akkor a nők sokkal könnyebb helyzetben vannak, hiszen úgy nőhetnek fel, hogy számtalan példát látnak maguk előtt. Így, mire saját gyermekük születik, megtanulják, hogyan „működik” a szoptatás. Ha mindenki számára természetes a szoptatás, ha a kisgyermekes anyák mindenhol szoptatnak, ha a médiában is szoptató anyákat és szopó csecsemőket mutatnak be, akkor fel sem merül, hogy máshogy is lehetne táplálni egy csecsemőt, és senki sem botránkozik meg a nyilvános szoptatáson. A kormány és a munkaadók támogatják az anyát, hogy otthon tudjon maradni, és szoptathassa a gyermekét, vagy ha szeretne visszatérni a munkába, akkor olyan munkahelyek és olyan gyermekintézmények állnak a rendelkezésére, amik segítik a szoptatás folytatását.

Mi a teendő?

A jelenlegi helyzetben a kormányzat feladata az, hogy a szoptatás népszerűsítésével, védelmével és aktív támogatásával a szoptatás kultúráját helyreállítsa. Ehhez ki kell dolgozni az országos irányelveket és meg kell teremteni a jogi hátteret. A lakosság részére megfelelő – tiszta, teljes, részrehajlástól mentes – információkat és tájékoztatást szükséges biztosítani. Az egészségügyben pedig bizonyítékokon alapuló, szakmai protokollokra és azoknak a napi gyakorlattal való összhangba hozására, továbbá az egészségügyi dolgozók képzésére van szükség.

Mindez nem kis erőfeszítéssel jár, azonban a befektetett munka hosszú távon bőségesen megtérül. Bizonyított, hogy a szoptatás támogatása a legköltséghatékonyabb primer prevenciós tevékenységek egyike.

A szoptatás támogatása a gyakorlatban azt jelenti, hogy az anyákat minden szinten – a családjukban, a közösségben és az egészségügyben is – arra biztatják, hogy szoptassák gyermekeiket, és ehhez megfelelő információkat, továbbá gyakorlati segítséget kapnak.

Külön figyelmet érdemel a szoptatás védelme, ami alatt egyrészt azt a jogi hátteret értjük, ami a törvények szintjén kinyilvánítja a csecsemők jogát az anyatejhez és az anyák jogát a nyilvános helyen történő szoptatáshoz; az anyavédelmi törvények és anyasági juttatások által lehetővé teszi, hogy az anyák gyermekeik közelében tölthessék az első éveket; illetve a munkajogban megfogalmazza a szoptató anya védelmét és a tejtermelés fenntartásához szükséges támogatáshoz való jogát.

A szoptatás védelmének másik aspektusa az anyák és családok védelme az ártalmas kereskedelmi marketinggel szemben, ami az anyatejet és szoptatást helyettesítő termékek népszerűsítésével aláássa a szoptatást.

A Bababarát Kezdeményezés a szülészetekről indult, de mára világossá vált, hogy a bababarát kórházakban elért eredmények csak akkor lehetnek tartósak, ha az anyák a társadalom minden szintjén támogatást és segítséget kapnak gyermekeik szoptatásához. Ezért arra van szükség, hogy az egészségügyi ellátó rendszer és a közösségi élet minden résztvevője "bababaráttá" váljon.