Bababarát Gyógyszertár

A Bababarát Gyógyszertár Kezdeményezés Olaszországból indult 2007-ben. Az első bababarát gyógyszertárakat Veronában és Bassanoban akkreditálták, majd a következő két évben 17 gyógyszertár kérte felvételét a programba, és 63 gyógyszerész kapott képzést a WHO/UNICEF oktatóanyagai alapján. 2010 májusában egy veronai gyógyszertár címátadási ünnepségén az egészségügyi miniszter is részt vett, és ezzel hivatalosan is jóváhagyta a kezdeményezést.

A gyógyszerészeknek – mint akik az egészségügyi ellátó rendszer frontvonalában állnak – fontos szerepük lehet az egészség és az egészséges táplálkozás elősegítésében. Így, ahelyett, hogy tevékenységüket a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, táplálék kiegészítők eladására korlátozzák, a gyógyszertárak az optimális csecsemő- és kisgyerektáplálás elősegítésének, támogatásának és védelmének színterévé válhatnak.

A bababarát cím megszerzéséhez a gyógyszertár meg kell, hogy feleljen a következő 9 lépésnek:

  1. A gyógyszertár rendelkezzen írásos protokollal a csecsemő- és kisgyerektáplálásról, ami összhangban van nemzeti irányelvekkel, valamint Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexével és a vonatkozó WHA határozatokkal.
  2. A személyzet kapjon képzést a protokoll alkalmazásához.
  3. Tájékoztassanak minden anyát a szoptatás előnyeiről és a mesterséges táplálás kockázatairól.
  4. Támogassanak és bátorítsanak minden anyát, hogy kezdje el és folytassa a szoptatást.
  5. Rendezzenek be egy megfelelő sarkot a csecsemővel és kisgyermekkel érkező anyák fogadására.
  6. Segítsék elő, hogy a szoptatás legyen normaként megjelenítve, és kerüljék a cumisüveges táplálás ábrázolását.
  7. Az anyatej helyettesítő termékeket csak külön kérésre árusítsák, és kerüljék a tápszerek minden promócióját.
  8. Az anyatej helyettesítő termékeket a szokásos piaci áron szerezzék be és adják el, kerüljék a diszkont kampányokat, és utasítsák vissza az anyáknak szánt reklámajándékokat.
  9. Támogassák aktívan a közösségi kezdeményezéseket és projekteket, együttműködve mindenkivel, aki érdekelt a szoptatás védelmében, elősegítésében és támogatásában.

A felmérő biztosok 1-4 feltételt vizsgálnak a kilenc lépés mindegyikénél, hogy megbizonyosodjanak arról, a pályázó milyen mértékben felel meg az adott lépésnek. A lépések és feltételek többsége a Bababarát Kórház és Bababarát Rendelő Kezdeményezésből származik, a 7. és 8. lépés feltételei azonban kifejezetten a gyógyszertárakra vonatkoznak.