Bababarát Terület

Az embercsecsemő a hordozott emlősök csoportjába tartozik, ami azt jelenti, hogy folyamatos, szoros testközelségre és gyakori szoptatásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön.

Az első három hónapban a kisbaba még csaknem olyan gyámoltalan, mint magzat korában: a külvilágból keveset érzékel, jóllétéhez az anya teste nyújtotta biztonság és az állandóan elérhető táplálékforrás nélkülözhetetlen.
A későbbiekben a kicsi egyre inkább a külvilág felé fordul, ám szoros kontaktusa az anyával évekig megmarad.

A megfelelő tejtermeléshez, és ahhoz, hogy a szoptatás be tudja tölteni immunológiai, fájdalomcsillapító, nyugtató, kommunikációs és számos más funkcióját, elengedhetetlen, hogy az édesanya igény szerint szoptassa gyermekét, azaz minden alkalommal mellre tegye, amikor jelzi, hogy szeretne szopni.

Mindez akkor tud megvalósulni, ha az anya és a csecsemő szinte folyamatosan egymás közelében van az első hónapokban, években. Ez az állapot azonban nem kell, hogy az anya rabságát jelentse! Mivel igény szerinti, kizárólagos szoptatás esetén sem mérlegre, sem fejésre nincs szükség, a szoptatás nincs helyhez kötve: a kismama bárhol, bármikor megetetheti gyermekét.

Sok anya természetesnek tartja, hogy az utcán, orvosi rendelőben, hivatalban vagy bárhol mellre tegye a kisbabát. Mások zavarba jönnek ennek a lehetőségnek még a gondolatától is. Az ő számukra jelenthet különösen nagy segítséget a „bababarát terület”.

Bababarát terület lehet minden olyan elkülönített hely egy épületben, ahol az édesanyák nyugodt és kulturált körülmények között, kényelmesen megszoptathatják gyermeküket. Kialakításához általában nincs túl sok mindenre szükség: egy elkerített rész vagy egy külön helyiség, ahol kényelmesen le lehet ülni, jó alap. Ha van kézmosási lehetőség, pelenkázó, esetleg pár játék vagy mesekönyv a nagyobb testvér számára, az még kellemesebbé teheti az ott eltöltött időt. Lényeges, hogy ne legyenek a helyiségben kódexsértő (1) plakátok, kiadványok, tárgyak. Hasznos viszont, ha vannak olyan szórólapok, tájékoztató kiadványok, vagy könyvek, amik a szoptatást és a válaszkész gondozást segítik.

A legfontosabb azonban, hogy az adott intézményben dolgozók olyan légkört teremtsenek, amiben a szoptató édesanya és gyermeke(i) jól érzik magukat. Vagyis fogadják szívesen a szoptató anyákat, tekintsenek rájuk úgy, mint akik éppen a legnagyszerűbb dolgot teszik a következő nemzedékért és az egész társadalomért. A személyzetnek tisztában kell lennie a szoptatás fontosságával és néhány alapvető ismerettel, amivel a hozzájuk betérő édesanyákat támogathatják a szoptatásban. Ezen felül tudniuk kell a mesterséges táplálás kockázatairól, és a tápszermarketingnek a szoptatásra gyakorolt káros hatásairól is.

Bababarát terület kialakítható bárhol, ahol kisgyermekes édesanyák megfordulhatnak, és ahol az intézmény vezetősége vagy dolgozói ezt fontosnak tartják: éttermekben, közintézményekben, könyvtárakban, hivatalokban, oktatási, kulturális és sportlétesítményekben, bankokban, áruházakban, templomokban és más egyházi intézményekben.

A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság szeretné elérni, hogy a szoptató édesanyák számára ne okozzon gondot a kisgyermekkel történő közlekedés, bevásárlás, napi életvitel, és elfogadott legyen az otthonon kívüli szoptatás. Ezért hozta létre a „Bababarát Terület Kezdeményezést”, aminek célja, hogy az országban minél többfelé alakítsanak ki a nyugodt szoptatáshoz alkalmas teret a nyilvános helyeken.

A „Bababarát Terület” címért folyamatosan lehet jelentkezni az SZTNB-nél (a részleteket lásd ezen az oldalon).

A „Bababarát Terület” címet elnyert pályázók megkülönböztető táblát kapnak, így az édesanyák és a családok is tudják, hol lehet a csecsemőt, kisgyermeket nyugodt körülmények között ellátni.

Az oldal tartalmával kapcsolatban kérjük, hogy olvassa el a bevezető oldalon pirossal szedett fontos információkat is!


(1) Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexe tiltja az anyatejet és szoptatást helyettesítő termékek – tápszerek, 6 hónaposnál fiatalabbaknak ajánlott tejpépek, bébiételek, teák, továbbá cumik és cumisüvegek – reklámozását várandósoknak, anyáknak és családjuk tagjainak.