Bababarát Kórház Kezdeményezés

A Bababarát Kórház Kezdeményezést 1991-ben indította útjára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az UNICEF-fel közösen, felismerve azt, hogy a szoptatás későbbi kimenetelére jelentős befolyással van az, hogy mi történik a kórházban a szülést követő első napokban.

A Kezdeményezés célja, hogy a legjobb életkezdetet biztosítsa minden újszülött számára azáltal, hogy olyan környezetet teremt a szülészeti intézményekben, amely a szoptatást normaként támogatja. Ezen cél megvalósítása érdekében arra törekszik, hogy
- elérje a szülészeti osztályok és intézmények átalakulását a "Sikeres szoptatáshoz vezető tíz lépés" elveinek bevezetése révén;
- véget vessen annak a gyakorlatnak, hogy ingyenes és nagyon olcsó tápszereket osztanak szét a szülészeti intézményekben és kórházakban.

A kutatási eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy ha a szülészeti intézményben megfelelően támogatják a szoptatni kívánó anyákat, az mind a kizárólagos, mind a részleges szoptatás idejét jelentősen megnöveli. Míg ha a kórházi gyakorlat a szoptatás ellenében hat, az anyák gyakran már tápszerrecepttel térnek haza.

A bababarát ellátásnak a szoptatás időtartamát növelő hatása abban rejlik, hogy az anya és a csecsemő biológiai sajátosságait figyelembe vevő és ezáltal a szoptatás sikeres beindulását elősegítő gondozás folyik, miközben azok az akadályok, amik a hagyományos ellátás során a szoptatást gátolják – ilyenek az anya és a csecsemő elkülönítése, az időrend szerinti szoptatás, kiegészítések adása, cumi és cumisüveg használata, egymásnak ellentmondó információk, az anya önbizalmának aláásása és a tápszerreklámok – a bababarát kórházban nincsenek jelen.

Így egyrészt lehetőség van a korlátozás nélküli, gyakori szoptatásra – ami a szoptatás megalapozásának egyik alapfeltétele – másrészt az anya szakszerű, hatékony segítséget kap az egészségügyi személyzettől a szoptatás megtanulásához és a nehézségek elhárításhoz. A bababarát kórházból távozó anya ismeri a szoptatás normális menetét, tudja, mire számíthat és azt is, hogy nehézség esetén hol kaphat segítséget. Bízik magában, hogy gondozni és táplálni tudja gyermekét, tapasztalja, hogy a szoptatás megvalósítható és élvezetes. Ezért nehezebben bizonytalanítják el a helytelen információk vagy a postaládájába érkező tápszerreklámok.

Mindazonáltal a bababarát kórházak által elérhető eredményeket csak akkor lehet maradéktalanul megvalósítani, ha a területen dolgozó védőnők, háziorvosok és házi gyermekorvosok szoptatás iránti elkötelezettsége és a szoptatás támogatásával kapcsolatos tudása is nő.

Magyarország 1992-ben csatlakozott a Bababarát Kórház Kezdeményezéshez, amikor a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája elsőként vált "bababaráttá" Európában. 1998-ig további 7 intézmény követte példáját, a 2009-2016-ban történt felmérések nyomán pedig 19-re emelkedett a hazai bababarát kórházak száma.

A Kezdeményezés koordinációs feladatait 2005 óta a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (1) végzi.

Az Egészségügyi Világszervezet az egész világról meghívott, neves szakértők bevonásával rendszeresen felülvizsgálja a BBKK globális kritériumait a tapasztalatok és az újabb kutatási eredmények fényében. Az itt közzétett információk a 2009-ben érvénybe lépett dokumentumok tartalmát tükrözik.

A legutóbbi rendszeres áttekintés és konszenzus eredményét a WHO 2018 végén hozta nyilvánosságra. Az újrafogalmazott lépéseknek és a végrehajtás ajánlott változásainak bevezetése hosszú folyamat, amely Magyarországon még nem történt meg.

A hazai helyzetet nehezíti, hogy a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság hosszú időn át átszervezés alatt állt, ami miatt a Bababarát Kezdeményezéssel kapcsolatos koordinációs feladatainak sem tudott eleget tenni. Ez az oka annak is, hogy a hazai bababarát kórházak monitorozása és újra felmérése elmaradt, így 2020-ban már egyetlen kórház bababarát címe sem érvényes.
Az SZTNB működésének szünetelése az oka annak is, hogy a BBKK-val kapcsolatos információk ideiglenesen erre a weboldalra kerültek fel, és addig lesznek itt elérhetőek, amíg az SZTNB új honlapján új helyükre nem kerülnek.

Az EMMI 2019 novemberében megjelent rendelete újra definiálta a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság szervezetét és feladatait, megteremtette működésének jogi hátterét és finanszírozásának kereteit. Az új Bizottság alakuló ülésére 2020 szeptemberében került sor Dr. Gárdos László elnök vezetésével.


(1) A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságot az egészségügyi miniszter hívta életre 2005-ben, eleget téve az Innocenti Kiáltvány és az Európai Indítvány erre vonatkozó célkitűzésének. A Bizottság feladata, hogy javaslatokat fogalmazzon meg a döntéshozók számára a szoptatás támogatása és védelme témaköreiben. Magyarországon az SZTNB tölti be a Bababarát Kezdeményezés koordinátori szerepét is.