Semmelweis oktatóvideók: Szoptatási tanácsok – A helyes mellre helyezés

A sikeres és hosszútávú szoptatás egyik kulcsa a helyes mellre helyezés és mellre tapadás. Kisfilmünkben lépésről – lépésre, jól látható módon mutatjuk be a keresztezett bölcsőtartás, a bölcsőtartás, a hónaljtartás és a fekve szoptatás módszerét, hogy minél inkább segíteni tudjuk az édesanyákat.
A szoptatás a gyermekek testi-lelki fejlődését egyaránt szolgálja, hiszen nemcsak táplálékhoz jutnak általa, de megélhetik a fájdalomcsillapító és bélmozgást fokozó-; kötődést segítő, vigasztaló, nyugtató és altató hatását is.
A fej forgatása, a nyelv nyújtogatása, a tátogás, vagy amikor a baba a kezét a szájához teszi, nyalogatja – ezek korai éhségjelnek tekinthetők, melyre válaszolva érdemes minél hamarabb mellre helyezni a gyermeket. A sírás késői éhségjel, amely jelentősen megnehezítheti a mellre tapadást. Ilyen esetben először meg kell nyugtatni a gyermeket, és nyugodt állapotban próbálkozni ismét a mellre helyezéssel.
Videónkban Dr. Bagoly Anna Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem Laktációs Ambulanciájának laktációs szaktanácsadója nyújt segítséget abban, hogy melyek a leggyakoribb szoptatási testhelyzetek, hogyan lehet azokban helyesen mellre helyezni a babát és miként segíthető a megfelelő mélységű mellre tapadás.

További információ a YouTube oldalon

Kép: Wikimédia