"Szoptatással egy egészségesebb világért" - Szoptatás Világhete, 2020

A 2020-as Szoptatás világhete (World Breastfeeding Week – #WBW2020) kiemeli a szoptatás és a bolygó egészsége közötti kapcsolatot. Bemutatjuk azt a keretrendszert, ami segít megérteni ezt az összefüggést, felvázolunk néhány kihívást és bemutatunk néhány lehetséges megoldást.

„El kell ismernünk, hogy 'ég a ház', és hogy a következő generációknak szükségük van arra, hogy gyorsan cselekedjünk az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében az élet minden területén… A szoptatás része ennek a kirakósnak, és sürgős beruházásokra van szükség az egész szektorban.”
Joffe, Webster & Shenker. (2019)

Szoptatás és a Föld egészsége

A bolygónk egészségének fogalmát úgy határozták meg, hogy „az emberi civilizáció egészsége és a természetes rendszerek állapota, amelytől az előbbi függ”. Az emberiség és a bolygó egymásrautaltsága megköveteli, hogy találjunk fenntartható megoldásokat, amelyek mindkettő számára előnyösek.
A fenntartható fejlődés kielégíti a jelenlegi generáció igényeit anélkül, hogy a jövő generációit veszélyeztetné. A szoptatás kulcsfontosságú az Egyesült Nemzetek fenntartható fejlődési céljainak (SDGs) elérése szempontjából.

A továbbiak a World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) kiadványában olvashatóak, amelynek magyar változatát a Szoptatásért Magyar Egyesület készítette el.

A magyar nyelvű kiadvány innen letölthető.