Tanulmány a csecsemők számára készült élelmiszerek elérhetőségéről, összetételéről és forgalmazásáról négy európai országban

Annak érdekében, hogy a tagállamok megértsék, milyen csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszerek vannak jelenleg a piacon, továbbá a csecsemők és kisgyermekek számára készült ételek nem megfelelő promóciójának megszüntetésére vonatkozó útmutató európai szinten történő végrehajtásának támogatására, a WHO Európai Regionális Irodája kidolgozott egy módszert a kiskereskedelmi környezetben elérhető bébiételek azonosítására, a tápanyagtartalomra vonatkozó adatok gyűjtésére, valamint csomagolásuk, címkézésük és promóciójuk különböző aspektusaira. Ez a kiadvány a WHO európai régió négy országában - köztük Magyarországon - végzett vizsgálat eredményeit írja le e módszertan alapján.

A kiadvány összefoglalója megállapítja, hogy a tanulmány bizonyítékot talált a csecsemők és kisgyermekek számára kereskedelmi forgalomba hozott élelmiszerek nem megfelelő népszerűsítésére négy európai ország négy városában. Annak ellenére, hogy a csecsemők és kisgyermekek számára készülő élelmiszerek promóciójára vonatkozóan globálisan elfogadott szabályok vannak érvényben - és "Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexét" közel 40 éve elfogadták - sok csecsemő-élelmiszert termelő és forgalmazó cég nem felel meg ezeknek a szabályozásoknak. Három országban (Ausztria, Bulgária, Magyarország) és kisebb mértékben Izraelben is nagyjából hasonló eredményekre jutott a vizsgálat, ami azt jelzi, hogy a felismert problémák az egész régióra kiterjednek. Ezért a tagállamoknak a WHO Európai Regionális Hivatalának támogatásával fel kell lépniük a Kódex és a WHO iránymutatásainak teljes körű végrehajtása érdekében, hogy megakadályozzák a táplálkozási szempontból nem megfelelő termékek népszerűsítését és / vagy a nem megfelelő promóciós technikák alkalmazását.

A kiadvány a WHO Európai Irodájának oldaláról letölthető.