Fogászati kezelések várandósan, szoptatás alatt

A fogászati szűrés a várandósság elején nagyon fontos, ám mi a teendő, ha kezelésre is szükség volna? Tapasztalatom szerint ebben a kérdésben ahány rendelő, annyiféle nézet. Nézzük most a tényeket!

Dr. Zeller Zsófia fogorvos írása

A várandóságot észlelve az első időszakban érdemes fogorvoshoz is elmennünk, hiszen a várandósságra, fejlődő magzatra is hatással lehet szájunk, fogaink egészsége.

Ha már nem émelyegsz

Mi kell a jó kezeléshez? Egy jó diagnózis. Ehhez pedig először is kell egy jól áttekinthető száj. Ennek érdekében érdemes a várandósságnak abban a szakaszában ellátogatni a szűrésre, amikor ez nem kellemetlen sem a fokozott garatingerlékenység, sem a nagy pocak miatt. A második trimeszterre általában elmúlik a gyakori émelygés, viszont a kismama még kényelmesen tudja megválasztani a testhelyzetét, és az orvos is könnyen tudja igazítani a kezelőszéket.

Ha már itt a baba

Ennél nagyobb kihívást jelent, ha a baba már megszületett, de kis kreativitással és néhány segítővel ez a probléma is megoldható. Vigyázhat az apuka, nagymama vagy egy bébiszitter a babára a kezelések alatt, de egy rövid vizsgálat során akár anyukája ölében is lehet.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.