Hosszan szoptatott gyermekek gyengéd elválasztása. Lehetséges? Hogyan?

Interjú Tokodi Veronikával, aki szoptatási tanácsadóként 12 évig segítette az anyukákat

Ítélkezésre hajlamos társadalmunkban valahogy sokan felhatalmazva érzik magukat arra, hogy véleményt formáljanak, kéretlen tanácsokat osszanak a várandósoknak és anyukáknak a gyermeknevelésükkel kapcsolatban.

Vannak olyan témák, amelyek igazi darázsfészeknek számítanak. Ilyen a szoptatás is. Bármit tesz az anyuka, mindenképpen szúrja a szemét valakinek. Ha nem szoptat, az a baj. Ha hosszan szoptat, az a baj. Ha cumit ad, a fejüket csóválják mások. Ha nem ad cumit, a szájukat húzzák. Ha pedig elege van a szoptatásból és elhatározza, hogy befejezi, mintha szentségtörést követne el.

Nem túlzás azt mondani, hogy a hagyományos társadalmakban egész falunyi segítséget kap az édesanya szoptatás idején. A szoptatás a mindennapok része, így ott kicsi koruktól látják a lányok, hogyan történik. Találkoznak az esetleges problémákkal és ellesik a megoldási praktikákat.

Ezekben a társadalmakban az is teljesen normális, hogy akár 5-6-7 évesen is szopiznak még a gyermekek, majd – ha eljön az ideje – elválasztják magukat. Ha nem nyúlunk bele ebbe a folyamatba, valószínűleg a mi, civilizált társadalmunkban is megtörténhetne mindez.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen az elválasztás. Okozhatja egészségügyi probléma, ha az anyuka várandós a következő gyermekével, vagy egyszerűen az is, hogy már nem szeretné folytatni a szoptatást.

A cikk folytatása a Mamami oldalán olvasható: Hosszan szoptatott gyermekek gyengéd elválasztása. Lehetséges? Hogyan?