LactaMap - új segédeszköz az egészségügyi szakembereknek a szoptatási nehézségek megoldásához

A Larsson-Rosenquist Családi Alapítvány (FLRF) a Nyugat-Ausztráliai Egyetemmel (UWA) karöltve 2019. március 26-án útjára bocsátotta a LactaMap portált: egy ingyenes, online laktációs ellátást támogató rendszert a világszerte dolgozó egészségügyi szakemberek számára.

Az új klinikai eszköz a laktációval kapcsolatos kihívások megoldásában és a szoptató anyák támogatásában segíti a szakembereket. Az UWA által kidolgozott tartalom gazdag tárházát kínálja a bizonyítékokon alapuló ismereteknek, amely segít a humán laktáció megértésében, biztosítja a szoptató anyák és csecsemőik egységes ellátását, és megakadályozza az ellentmondásos tanácsok terjedését.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a csecsemők optimális növekedésének, fejlődésének és egészségének érdekében az anyák kizárólagosan szoptassák kisbabájukat hat hónapos korig. (1) Sajnálatos módon azonban a csecsemőknek mindössze 38%-a szopik kizárólagosan élete első hat hónapjában. (2) A Lancet nevű orvosi folyóiratban 2016-ban megjelent, szoptatásról szóló cikksorozat tanúsága szerint az egészségügyi szakdolgozóknak fontos szerepük van a szoptató anyák támogatásában. (3, 4) Ugyanakkor az egészségügyi szakemberek az ellátás minden szintjén arról számolnak be, hogy nem kapják meg az ehhez szükséges elméleti és gyakorlati képzést. (5, 6) A LactaMap célja, hogy kitöltse ezt a rést. Az FLRF-től kapott 1 millió ausztrál dollár támogatással a Nyugat-Ausztráliai Egyetem LactaResearch Csoportja végezte el LactaMap oldalára feltett tartalom kutatását és kifejlesztését Melinda Boss, tudományos főmunkatárs és Peter Hartmann, professzor emeritus vezetésével.

Ez a segédeszköz döntést támogató rendszerként működik, intuitív ellátási útvonallal segítve a szakemberek gyors navigálását a temérdek információ között a pácienseik számára megfelelő, bizonyítékokon alapuló tények megtalálásában. A LactaMap ingyenes, és bármely országból elérhető az egészségügyi szakemberek számára.

A LactaMap-en több mint száz korszerű, evidencia-alapú klinikai irányelv, a LactaPedia (laktációval kapcsolatos fogalomgyűjtemény; az FLRF és az UWA korábbi közös projektje) és 21 pácienseknek szóló, nyomtatható tájékoztató található.

A fejlesztők azt várják, hogy a LactaMap nemcsak a már praktizáló szakemberek számára lesz hasznos, hanem szerepet kap a képzésben is. Ennek megfelelően már vizsgálják, hogyan lehet továbbfejleszteni annak érdekében, hogy az orvosi és egészségügyi képzésben alkalmazható legyen.

A LactaMap használata remélhetőleg széles körben elterjed majd, és hozzájárul ahhoz, hogy a szoptatási arányok világszerte növekedjenek.


A Larsson-Rosenquist Családi Alapítvány (FLRF) egyike az első alapítványoknak a világon, amely elsődlegesen az anyatej és a szoptatás előmozdítására és támogatására összpontosít. 2013-ban alapították Frauenfeldben (Svájc) azzal a céllal, hogy elősegítse a szoptatás és az anyatej tudományos és nyilvános elismerését mint az újszülöttek és csecsemők számára – a tudomány mai állása szerint – legjobb táplálási módot. Az új ismeretek kezdeményezőjének és népszerűsítőjének tartja magát. Az Alapítvány világszerte áldoz a szoptatással és anyatejjel kapcsolatos projektekre és tudományos kutatásra. Nagyra értékeli a multidiszciplináris együttműködést és támogatja az anyák és csecsemők jóllétét fenntarthatóan elősegítő projekteket.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA) Ausztrália egyik vezető egyeteme, amely nemzetközi hírnevet szerzett az ott folyó kiváló oktatásért, kutatásért és közösségi elkötelezettségért. Jelenleg a világ 100 legjobb egyeteme közé sorolják, de célul tűzte ki, hogy 2050-re bekerül a legjobb 50 közé. Az UWA tagja a rangos Nyolcak Csoportjának, amely a vezető kutatásközpontú ausztrál egyetemek szövetsége. Erős kutatási kultúrája kiemelkedő személyzetet és magas szintű versenyképes kutatási finanszírozást vonz. Több mint egy évszázadon át az UWA tehetséges kutatói olyan minőségi eredményeket hoztak létre, amelyek jelentősen hozzájárultak Ausztrália társadalmi, kulturális és gazdasági fejlődéséhez, és az egyetem továbbra is fontos szerepet játszik a globális jelentőségű tudományban és felfedezésekben.


1. WHO Statement, 2011

2. Global Nutrition Targets 2025: Breastfeeding policy brief

3. Rollins N et al. Why invest, and what it will take to improve breastfeeding practices? Lancet Series 2016, 387:491–504

4. Labbok M, Taylor E. Achieving exclusive breastfeeding in the United States: findings and recommendations. Washington, DC: United States Breastfeeding Committee, 2008.

5. McAllister H, Bradshaw S, Ross-Adjie G. A study of in-hospital midwifery practices that affect breastfeeding outcomes. Breastfeed Rev 2009; 17: 11–15.

6. Leviniene G et al. The evaluation of knowledge and activities of primary health care professionals in promoting breast-feeding. Medicina 2009; 45: 238–47.

Forrás

Kép forrása: Pixabay