Ma kezdődik a Szoptatás Világhete

A Szoptatás Világhetét 1992 óta ünnepeljük minden év augusztus 1–7. között a World Alliance for Breastfeeding Action (Fellépés a Szoptatásért Világszövetség, WABA) kezdeményezésére. A Szoptatás Világhetének kezdőnapja az Innocenti Nyilatkozat évfordulóját jelzi.

Az évről évre visszatérő kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a szoptatás támogatásának fontosságára. A WABA évente meghatározza a világhét témáját, amely a szoptatásnak és a szoptatás támogatásnak különböző aspektusaira hívja fel a figyelmet. 2016 óta a téma mindig szoros kapcsolatban van az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célokkal is.

Az idei világhét témája: „A szoptatás védelme közös felelősségünk”

A szoptatás minden gyermek számára létfontosságú a lehető legjobb életkezdéshez. Az anyatej a csecsemő első oltása, a legjobb táplálékforrás, támogatja az agy, az immunrendszer és valamennyi szervrendszer fejlődését. A szoptatás elősegíti az anya és a csecsemő közötti kötődést, továbbá jótékony hatással van mind az anya, mind a gyermek egészségére nemcsak rövid, hanem hosszú távon is.

Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy a gyermekeket kizárólagosan szoptassa az édesanyjuk 6 hónapos korukig, majd pedig – megfelelő hozzátáplálás mellett – folytatódjon a szoptatás legalább kétéves korig. Az UNICEF és a WHO célul tűzte ki, hogy a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás globális aránya 2025-re legalább 50%-ig emelkedjen.

A szoptatás intelligens befektetés: a szoptatás támogatása a legköltséghatékonyabb népegészségügyi intézkedések egyike.

A szoptatásnak az egészségen kívül számos egyéb pozitív hatása is van: csökkenti az egészségügyi kiadásokat, védi a környezetet, csökkenti a társadalmi-gazdasági különbségeket, növeli az esélyegyenlőséget.

A szoptatás azonban nem csupán az anya feladata. Sikeréhez szükség van a családtagok, rokonok és barátok, a lakóközösség, az egészségügyi szolgáltatók, a szakképzett tanácsadók, a munkáltatók, politikai döntéshozók és mások bátorítására és támogatására.
Ha egy anya nem tudja elérni a szoptatási céljait, az semmiképpen nem az ő kudarca, hanem a társadalomé, amely nem tudta őt megfelelően segíteni és támogatni.

A COVID-19 világjárvány után az „építsük újjá jobban” elve lehetőséget teremt arra, hogy létrehozzunk egy olyan szoptatást támogató hálózatot, amelynek részese az egészségügyi ellátó rendszer, a munkahelyek és a közösségek a társadalom minden szintjén. A társadalomnak olyan környezetet kell teremtenie, amelyben az anyák képesek szoptatni gyermekeiket és védve vannak a bébiipar káros hatásaitól.

A WABA idei szoptatás világheti összefoglalóját a Szoptatásért Magyar Egyesület jóvoltából magyarul itt olvashatjuk.