Mikor alussza végre át az éjszakát?

Miután a családtagok, barátok ismerősök, és ismeretlenek körbecsodálták a babát, legtöbben első kérdéseik egyikeként fogják feltenni: átalussza már az éjszakát? Az első hetekben még jár a szülőknek némi együtt érzés, de később inkább a jó tanácsok szaporodnak.

Aztán elérkezik a szülőhibáztató kritikák ideje is: el lett kényeztetve, hozzá lett szoktatva, és így tovább.

De kik is a “jól alvó” babák? Milyen a normális babaalvás?

– Nehéz eloszlatni a tévhiteket! A tudomány évtizedekig az 50-es, 60-as évek mesterségesen táplált, elkülönítve altatott gyerekeinek alvási mintázatát tekintette kiindulási pontnak – magyarázza Kalmár Szandi szoptatási tanácsadó, alvásszakértő. – Ma már tudjuk, hogy az éjszaka átalvása érési folyamat eredménye, ami azt jelenti, hogy nem a szülő tanítja meg ezt a képességet a gyerekeknek. Amit az időzített etetéssel, és a sírás figyelmen kívül hagyásával el lehet érni, csupán annyi, hogy a babák csendben legyenek, amikor felébrednek. Infrakamerás kísérletek igazolták, hogy azok a gyerekek, akikről szüleik azt állították, hogy jó alvók, ugyanannyiszor ébredtek, mint akiket rossz alvóknak mondtak.

Ráadásul a stresszhormon szint azoknál a babáknál, akik sírtak elalváskor, mert magukra hagyták őket, tartósan magas maradt akkor is, amikor már elaludtak. A csöndben levő baba még nem biztos, hogy rendben is van.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.