A babahordozás ortopédiai és traumatológiai vonatkozásai

Szeverényi, C., & Varga, M. (2013). A babahordozás ortopédiai és traumatológiai vonatkozásai. Orvosi Hetilap, 154(30), 1172–1179. https://doi.org/10.1556/OH.2013.29673

A babahordozás kifejezés a babák kötődő nevelését segítő, testközelben, erre alkalmas eszközökkel való hordozását jelenti. Gyermekortopédiai szakrendeléseken a szülők teljes joggal fordulnak a szakemberekhez kérdéseikkel, hogy az orvosok milyen hordozási módszert javasolnak.
A szerzők röviden bemutatják a különböző hordozóeszközöket, és a témával kapcsolatos szakirodalmat áttekintve összefoglalást adnak a babahordozás ortopédiai vetületeiről, a hordozás kapcsán felmerülő balesetek lehetséges okairól. Hordozás során a gyermek egészséges fejlődése szempontjából a csípők és a gerinc megfelelő pozicionálására és védelmére kell figyelni, míg a hordozó személyt illetően a gerincvédelem a legfontosabb szempont.
Az irodalom áttekintése alapján megfelelő hordozóeszköz használatával a babahordozás ortopédiai szempontból is előnyös, használata támogatható.

A cikk teljes szövege az Academia.edu oldaláról letölthető: A babahordozás ortopédiai és traumatológiai vonatkozásai

Hivatalos URL: https://doi.org/10.1556/OH.2013.29673