A cumihasználatról

Minden baba cumizik! – gondolhatjuk. Ám érdemes minél több információról tudomást szerezni, hogy valóban a miénk legyen a döntés.

A "Cumi, ujjszopás és szoptatás" c. cikk folytatása

Cumisüvegből tényleg könnyebb?

Sok anya kényszerül arra, hogy üvegből táplálja gyermekét. A cumiból etetés során a babának nagyobb szívóerőt kell kifejtenie, mivel az anyamell természetes tejleadó reflexe nem segítheti őt a folyadék kinyerésében. Ettől a nagy nyomástól az arc a szájüregbe behúzódva nyomást fejt ki az ínyre és a fogakra, ami hatással van azok későbbi formájára és elhelyezkedésére. A nagy erőkifejtés az arcizmokat aránytalanul erősíti a szájnyitó-záró izmokkal szemben, ami később oka lehet a kevéssé hatékony, majszoló rágásnak.

Nyitott harapás, rossz nyelési technika

Míg a szoptatott csecsemők nyelvmozgása nyelés közben gördülő, hullámzó mozgás, addig a cumizóbabák dugattyú szerű, nyomó mozgást végeznek, mialatt nyelvüket domborítva szabályozzák a cumiból kiömlő folyadék mennyiségét. Ez később abnormális nyelvlökéses nyelés, hibás nyelési mechanizmus kialakulásához vezethet. Ennek következtében nő az úgynevezett nyitott harapás kialakulásának veszélye. A rosszul rögzült nyelési szokások olyan meghatározóak, hogy sokszor nem növik ki felnőtt korban sem.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.