Mi áll a sok császár mögött?

1 év 5 hónap ago
Mi áll a sok császár mögött?

Bár az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a reális császármetszés arány 15 százalék, Magyarországon 30-40 százaléknál tartunk. Mi lehet az adatok mögött?

Szakértő: Dr. Dékány Ágnes szülész nőgyógyász, perinatális szaktanácsadó, laktációs szaktanácsadó (IBCLC)

Ez a 30-40 százalékos arány úgy jön ki, hogy van kórház, amely tartja a WHO ajánlást, és van, ahol a nők jóval több, mint fele császárral szül. Mik lehetnek az okok?

Félelem és hibás elvárások

A rengeteg császármetszés oka nem az, hogy a nők egyre kevésbé képesek megszülni a gyereküket. Elsősorban a félelem és a hibás elvárások vezetnek a magas. császárarányhoz, például az olyan bizarr, már rég meghaladott műtéti javallatokhoz, mint a rövidlátás vagy a köldökzsinór a magzat nyaka körül. Az orvosok félnek a feljelentéstől, vagyis attól, hogy ha hüvelyi szülés közben a baba vagy az anya sérül, könnyen kaphatnak pert a nyakukba. Félnek attól, hogy elveszítik a kontrollt, hiszen a szülés öntörvényű, nem lehet átvenni felette az irányítást (bár sokszor megpróbálják, de ez általában rosszul sül el). Az anya és az apa is félhet, mert azt hiszik, hogy a hüvelyi szülés veszélyes, míg a császármetszés nem az. A mai társadalom már nem fogadja el a veszteséget.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható: Mi áll a sok császár mögött?

A cikk második része

judit 2023. 01. 20., p – 09:25 Tags Szülés Császármetszés Felkészülés
judit

Ha császárral szülök, nem fog menni a szoptatás? Tévhit!

1 év 5 hónap ago
Ha császárral szülök, nem fog menni a szoptatás? Tévhit!

Önmagában a császármetszés ténye nem csökkenti annak az esélyét, hogy jól menjen a szoptatás. A nehézségeket elsősorban a szakszerű segítség hiánya, és az elavult kórházi protokoll okozza.

Teljesen mindegy, hogy kisbabád természetes úton, tervezett vagy sürgősségi császármetszéssel érkezett a világra, önmagában a születés módja általában nem befolyásolja azt, hogy mennyire lesz sikeres a szoptatás. Meglepődtél? De hát a császáros anyukáknak később lesz teje, és sokan nem is tudnak szoptatni sem a császár miatt! – mondhatod most joggal, mert elképzelhető, hogy neked is ezeket a régi, berögzött mondatokat sulykolták a fejedbe. Vajon mitől tartja magát ennyire szilárdan ez a mítosz? – tettem fel a kérdést Sződy Judit, IBCLC szoptatási szaktanácsadónak.

A cikk folytatása a Császárvonal oldalán olvasható: Ha császárral szülök, nem fog menni a szoptatás? Tévhit!

judit 2023. 01. 13., p – 15:16 Tags Császármetszés Szülés Szoptatás Első napok Újszülött
judit

A nagy rejtélyek egyike, a babahasfájás

1 év 5 hónap ago
A nagy rejtélyek egyike, a babahasfájás

Hasfájás és hasmenés – leggyakrabban ezek a problémák aggasztják a szülőket kisbabájuknál az első hónapokban. Vajon mi lehet mögötte? Miért kakilnak gyakran, és miért fáj a hasuk minden nap? Lássuk, mit tehetsz, hogy javuljon a helyzet!

W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC írása

Így kezdődik

A magzati élet során mindent készen kap a baba a köldökzsinóron keresztül, mégpedig folyamatos, egyenletes ellátás formájában. Így az emésztéssel járó erőfeszítések, az éhség érzése és a jóllakottság ismeretlenek számára.

Amikor megszületik, a gyomra még egészen kicsi, jókora cseresznyényi méretű, a három kiló alatti babáknak még ennél is kisebb.
A köldökzsinór elvágása után hamarosan csökkenni kezd vércukorszintjük, hiszen megszűnt az utánpótlás. Az újszülött először érez éhséget! Ezért az a legjobb, ha azonnal megszoptatod, amint lehetséges. Előbb az egyik, majd a másik melledből, utána kezdheted is elölről. Bár úgy tűnik, nincs még tejed, az előtej már hónapok óta rendelkezésre áll, és éppen akkora mennyiségben, amennyi az újszülöttnek kell. Az előtej, a kolosztrum megindítja a bélmozgásokat, így részletekben távozni tud az első széklet, a magzatszurok, mely ragacsos és sötétzöld.

Ha a baba az első napokban sír, nem túlságosan valószínű, hogy hasfájás kínozná – bár százszázalékos biztonsággal nem tudhatjuk, mi a sírás oka. Több, mint valószínű, hogy a sírás célja elsősorban az, hogy a baba újra és újra mellre kerüljön. Ezzel automatikusan nő a tejmennyiség, a testközelség megakadályozza a kihűlést, anya és baba egyre jobban összehangolódik.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2023. 01. 08., v – 21:49 Tags Első napok Cikkek Újszülött Válaszkész gondoskodás
judit

Gyerekkel vagyok!

1 év 10 hónap ago
Gyerekkel vagyok!

Előbb-utóbb minden anyában felébred a vágy, hogy valamikor a gyermekágyas időszak után kimozduljanak, és társaságot keressenek kisbabájukkal, gyermekükkel. Ez természetes igény, mégis sokszor beárnyékolják az aggodalmak.

Mivel kezdjük?

Személyiségtől függ, kinek mennyire nehéz először kimozdulni. Legyen az úti cél kezdetben akár egy kirándulás, kiállítás, étterem, bevásárlás, elönthet a félsz: mi lesz, ha a kisbabám sírni fog, ha a kétévesem hisztizni kezd, ha pelust kéne cserélni sürgősen, de nincs rá megfelelő hely?

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2022. 07. 26., k – 21:42 Tags Anyaság Család Csecsemő gondozása
judit

A legkiszolgáltatottabb koraszülött babáknak van a legnagyobb szüksége a szülői gondoskodásra – így segít a kenguruzás a legelesettebb babákon

2 év ago
A legkiszolgáltatottabb koraszülött babáknak van a legnagyobb szüksége a szülői gondoskodásra – így segít a kenguruzás a legelesettebb babákon

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem mindig összeszorul a szívem és összerándul a gyomrom, amikor egy koraszülöttet látok. Közben tisztában vagyok a csodával, érzem azt a szívmelengető érzést, ahogy ezek a kisbabák napról napra erősödnek a hatalmas élni akarásukkal. Amikor pedig úgy látom őket, hogy valamelyik szülőjük mellkasán pihennek… kevés ennél megindítóbb képet tudok elképzelni. Pedig ez sokkal több egy megható pillanatnál. A kenguruzás ugyanis az anyatejjel, az édesapa és az édesanya folyamatos jelenlétével, a zajok és a fények csökkentésével, az anyaméhhez hasonló környezet megteremtésével és az érintéssel ma már tudományos bizonyítékokra épülő non-farmakológiai eljárás. Gyógyszer, méghozzá mellékhatások nélkül – ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogyan csináljuk.

A cikk folytatása a WMN oldalán olvasható.

judit 2022. 06. 12., v – 11:47 Tags Koraszülött Bőrkontaktus Kenguru gondozás Kötődés Kórház
judit

Mikor lesz már napirendje?

2 év 2 hónap ago
Mikor lesz már napirendje?

„És jó baba? Nem sír? Átalussza az éjszakát?” – ez a mosolygós nénik visszatérő kérdése az utcán, buszon, boltban, liftben, tulajdonképpen bárhol.

Sződy Judit pszichológus, szoptatási szaktanácsadó IBCLC írása

Eleve kérdés, hogy az a baba, aki sír és nem alussza át az éjszakát, rossz-e…? De inkább nézzük meg, mi lehet a babákkal kapcsolatos elvárások mögött.

Jó pár évtizeddel ezelőtt

Magyarország a mai nénik fiatalkorában az Anyák könyvét olvasta, az író Pikler Emmi pedig alapvetően remek, csecsemőotthonokra kidolgozott gyakorlatát ültette át családi viszonyok közé ebben a könyvben. Az eredmény mai szemmel legalábbis meglepő: korlátokat szab az egész családnak, beszabályozza, hogy hányszor nyúlhatunk naponta a csecsemőhöz, amikor a „gondozási feladatokat” végezzük, hányszor ehet a baba, hány fokban, hol kell aludnia, és így tovább. És, ha a család hajóját kemény és biztos kézzel kormányozzuk a könyv javaslatai alapján, akkor lesz a babából „jól tartott csecsemő”, aki nem tiltakozik, hanem szinte észrevétlenül belesimul az életbe.

Ez hová vezetett?

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2022. 04. 03., v – 00:04 Tags Anyaság Család Csecsemő gondozása Alvás Szoptatás
judit

Tények és tévhitek az apás szülésről

2 év 4 hónap ago
Tények és tévhitek az apás szülésről

Nem az a fő kérdés, hogy a kispapa jelen legyen-e a szülőszobán, hanem hogy miként tud aktív részesévé válni a szülésnek? Mikor jó élmény az együttszülés, és rossz-e az a kapcsolat, amelybe ez az élmény nem fér bele?

Szakértő: Andrek Andrea pszichológus

Vitán felül áll: az apás szülésnek a pár közös döntésből kell fakadnia, de Andrek Andrea pszichológus azt mondja, sok pár csak azt beszéli meg, hogy az apa bent legyen-e vagy sem.

Ennél hangsúlyosabb, hogy a szülés bármelyik pillanatában joguk legyen megmásítani a döntést. Egyezzenek meg, hogy – pillanatnyi érzéseikkel összhangban – az anya bármikor kiküldheti az apát, vagy az apa elhagyhatja a szobát.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2022. 02. 04., p – 20:51 Tags Szülés Apaság
judit

„Én abból élek, hogy mások szerelmeskednek és gyermeket vállalnak” – interjú Görbicz Adria bábával

2 év 4 hónap ago
„Én abból élek, hogy mások szerelmeskednek és gyermeket vállalnak” – interjú Görbicz Adria bábával

Adria, te egy teljesen más foglalkozásra készültél, és csak jóval később kezdtél el szülésekkel foglalkozni.

Nyelvésznek készültem, egész pontosan lexikográfusnak. A bölcsészet egy elég távoli galaxisáról érkeztem a bábaságba, de az is igaz, hogy az egyik első emlékem az, hogy szerettem tudományos ismeretterjesztő filmeket nézni a tévében. Sokszor emlegették a családtagjaim nevetve, hogy amikor elkezdődött a műsor, kiabáltam a többieknek, hogy jöjjenek, mert „petesejt van a tévében”. Akkor még nem tudtam, hogy a bába nem egy vasorrú öregasszony rőzsével a hátán…

Hogyan képzelted el fiatal várandós nőként a szülést?

Vízben szerettem volna szülni – hiszen Adriának hívnak, a férjem pedig búvár –, de a kilencvenes évek végén csak nevettek rajtam, amikor ezzel jöttem. Azt mondták, örüljek, ha nem kötik kengyelbe a lábam, mert ez akkoriban kezdett kimenni a divatból. Elmentem egy szülésfelkészítő tanfolyamra, és ott jöttem rá, hogy a társaim mind otthon szülésre készülnek. Óvatos megfigyelő voltam, mert azt gondoltam, hogy az otthon szülő nők mind kattant hippik. Velük tanultam meg, hogy a szülés nem betegség, hanem egészséges élettani folyamat, amit a nő képes a saját erejéből megcsinálni, ha nem avatkoznak bele.

A cikk folytatása a Képmás oldalán olvasható.

judit 2022. 02. 04., p – 17:40 Tags Otthonszülés Szülés Felkészülés Újszülött Anyaság Segítők
judit

A kisbabád segít édesapává érni

2 év 4 hónap ago
A kisbabád segít édesapává érni

Az anyai agy mind működésében, mind struktúrájában változik már a várandósság alatt. De vajon, hogyan segít a természet az apáknak?

Szerző: Sződy Judit pszichológus

Apává érlelő hormonok

A vizsgálatból az is kiderült, hogy az apák idegrendszere is készül az apaságra. Dr. Lee Gettler öt éven keresztül kísért férfiakat, vizsgálta a tesztoszteron szintjüket. Kiderült, hogy azoknál, akik ez idő alatt apává váltak, több, mint 30 százalékkal alacsonyabb tesztosztreron szintet lehetett mérni.

Alacsonyabb tesztoszteron szintnél csökken a párkereső viselkedés mértéke, és gyakoribb a gondoskodó viselkedés. Érdekes, hogy az apák között is volt különbség a tesztoszteron szintben. Akinél alacsonyabb értéket mértek, azokra az apákra jellemzőbb volt, hogy foglalkoznak a babával, és sokkal több olyan házimunkát végeztek, ami a babával kapcsolatos.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2022. 02. 04., p – 15:25 Tags Család Apaság
judit

Az anyai agy változik a várandósság alatt

2 év 4 hónap ago
Az anyai agy változik a várandósság alatt

Abban egyre inkább biztosak vagyunk, hogy a szülőség egyáltalán nem ösztönös, hanem tanult készség. De azt azért nem gondoljuk, hogy a természet mindenféle segítség nélkül dobja mélyvízbe a szülőket. Szerencsére van némi felkészülés: az agyunk működése és struktúrája is megváltozik kissé.

Szerző: Sződy Judit pszichológus

Képesek vagyunk változni – az agyunk is

Régen azt gondolták, hogy alapvetően stabil az agyunk felépítése, felnőtt korban nem jönnek létre új sejtek, kevés változás történik, legföljebb az idegsejt nyúlványok kapcsolódási pontjainak száma változik. A szülői viselkedést ösztönösnek tekintette a tudomány, az anyáktól, apáktól elvárták, hogy tegyék a dolgukat. Ma már tudjuk, hogy az agy struktúrája képes változásokra, hogy az agyi ingerületátvivő anyagok mennyisége és az ezeket fogadó receptorok száma is változhat, és ezek alapoznak meg olyan viselkedéseket vagy érzelmeket, amelyeket régebben ösztönösnek gondoltunk.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2022. 02. 04., p – 14:41 Tags Várandósság Anyaság Anya egészsége
judit

Fogászati kezelések várandósan, szoptatás alatt

2 év 5 hónap ago
Fogászati kezelések várandósan, szoptatás alatt

A fogászati szűrés a várandósság elején nagyon fontos, ám mi a teendő, ha kezelésre is szükség volna? Tapasztalatom szerint ebben a kérdésben ahány rendelő, annyiféle nézet. Nézzük most a tényeket!

Dr. Zeller Zsófia fogorvos írása

A várandóságot észlelve az első időszakban érdemes fogorvoshoz is elmennünk, hiszen a várandósságra, fejlődő magzatra is hatással lehet szájunk, fogaink egészsége.

Ha már nem émelyegsz

Mi kell a jó kezeléshez? Egy jó diagnózis. Ehhez pedig először is kell egy jól áttekinthető száj. Ennek érdekében érdemes a várandósságnak abban a szakaszában ellátogatni a szűrésre, amikor ez nem kellemetlen sem a fokozott garatingerlékenység, sem a nagy pocak miatt. A második trimeszterre általában elmúlik a gyakori émelygés, viszont a kismama még kényelmesen tudja megválasztani a testhelyzetét, és az orvos is könnyen tudja igazítani a kezelőszéket.

Ha már itt a baba

Ennél nagyobb kihívást jelent, ha a baba már megszületett, de kis kreativitással és néhány segítővel ez a probléma is megoldható. Vigyázhat az apuka, nagymama vagy egy bébiszitter a babára a kezelések alatt, de egy rövid vizsgálat során akár anyukája ölében is lehet.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2022. 01. 24., h – 00:22 Tags Cikkek Anya egészsége
judit

Szoptatás és termékenység

2 év 5 hónap ago
Szoptatás és termékenység

Egyre későbbre tolódik az első gyermek vállalásának időpontja. A női termékenység pedig az életkor előrehaladtával csökken.

Szerző: W. Ungváry Renáta szoptatási tanácsadó IBCLC

Kistestvér?

Már csak e két tényező miatt is kézenfekvő, hogy akkor, ha a szülők több gyermeket terveznek, ne legyen túlságosan nagy a korkülönbség, hiszen könnyen lehet, hogy kifutnak az időből. Ám ahhoz, hogy újabb gyermek foganhasson meg, az anya termékenységének vissza kell állnia.

Különösen olyan családokban okozhat sok fejtörést ez a kérdés, ahol az első gyermek hosszas várakozás után, lombik eljárás segítségével fogant, és esetleg több fagyasztott embrió is várakozik a beültetésre. Közben viszont ott van az első gyerek, aki jó eséllyel szopik, és sem ő, sem az anyukája nem érzik még elérkezettnek az elválasztás idejét. A biológiai óra azonban ketyeg, és a lombikprogram során többnyire elvárás az első gyermek teljes elválasztása a kezelések elkezdése előtt.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2022. 01. 24., h – 00:11 Tags Anya egészsége Várandósság Anyaság Cikkek
judit

A cumihasználatról

2 év 5 hónap ago
A cumihasználatról

Minden baba cumizik! – gondolhatjuk. Ám érdemes minél több információról tudomást szerezni, hogy valóban a miénk legyen a döntés.

A "Cumi, ujjszopás és szoptatás" c. cikk folytatása

Cumisüvegből tényleg könnyebb?

Sok anya kényszerül arra, hogy üvegből táplálja gyermekét. A cumiból etetés során a babának nagyobb szívóerőt kell kifejtenie, mivel az anyamell természetes tejleadó reflexe nem segítheti őt a folyadék kinyerésében. Ettől a nagy nyomástól az arc a szájüregbe behúzódva nyomást fejt ki az ínyre és a fogakra, ami hatással van azok későbbi formájára és elhelyezkedésére. A nagy erőkifejtés az arcizmokat aránytalanul erősíti a szájnyitó-záró izmokkal szemben, ami később oka lehet a kevéssé hatékony, majszoló rágásnak.

Nyitott harapás, rossz nyelési technika

Míg a szoptatott csecsemők nyelvmozgása nyelés közben gördülő, hullámzó mozgás, addig a cumizóbabák dugattyú szerű, nyomó mozgást végeznek, mialatt nyelvüket domborítva szabályozzák a cumiból kiömlő folyadék mennyiségét. Ez később abnormális nyelvlökéses nyelés, hibás nyelési mechanizmus kialakulásához vezethet. Ennek következtében nő az úgynevezett nyitott harapás kialakulásának veszélye. A rosszul rögzült nyelési szokások olyan meghatározóak, hogy sokszor nem növik ki felnőtt korban sem.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2022. 01. 24., h – 00:08 Tags Cumi Szoptatás Cikkek
judit

Anyatejjel az erős immunrendszerért

2 év 5 hónap ago
Anyatejjel az erős immunrendszerért

Már az előtej is kiemelten fontos, mert védőréteget képez a csecsemők bélrendszerében, ezzel is védve őket a vírusos és bakteriális fertőzésektől. Az anyatejes táplálás népszerűsítése azért fontos, mert az elmúlt években a négy hónapos csecsemőknek már csak a felét szoptatták.

Szakértő: dr. Sassi Lilla, Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakorvosa

Az első pillanattól: anyatej!

Az előtej védi a csecsemőket a vírusos és bakteriális fertőzésektől. – hívta fel a figyelmet dr. Sassi Lilla, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakorvosa.

Pandémia idején

Az elmúlt év egyik káros hozadéka, hogy több lett a tápszeres baba – az édesanyák szorongásának következménye lehet, hogy kevésbé sikeres a szoptatás.

Természetes “védőoltás”

Az újszülöttek és csecsemők számára az anyatejes táplálás a legtermészetesebb és a legideálisabb. Ha ugyanis elég anyatej áll rendelkezésre, életük első hat hónapjában más táplálékra nincs is szükségük.

Az első néhány csepp anyatej, az úgynevezett előtej olyan szerepet tölt be, mint az első védőoltás: ennek segítségével immunanyagokkal, fehérvérsejtekkel és enzimekkel teli anyag jut a kicsik szervezetébe.

Ha ezt kapják meg először, az olyan bevonatot képez a bélrendszerünkben, ami komoly védelmi vonalat alakít ki a vírusokkal és a bakteriális fertőzésekkel szemben is – hangsúlyozta Dr. Sassi Lilla.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2022. 01. 24., h – 00:05 Tags Szoptatás Cikkek
judit

Hogyan szoktasd át tápszerről cicire a babádat

2 év 5 hónap ago
Hogyan szoktasd át tápszerről cicire a babádat

A koronavírus járvány idején – talán a nagyobb bizonytalanság miatt – egyértelműen nőtt a tápszeres babák száma. Írásunk segít visszatalálni az anyatejes tápláláshoz, hiszen annál nincsen jobb!

Szerző: W. Ungváry Renáta, szoptatási szaktanácsadó

Van visszaút!

Ez a legfontosabb! Összefoglalónk azoknak szól, akik még szoptatnak, de egyre több tápszert kénytelenek adni a kisbabájuknak, pedig szeretnének inkább kizárólag emlőből táplálni. Segítünk abban, hogyan érd el a célt!

1. Kiindulópont

Első lépésként érdemes tisztán látni, hogy a baba teljesen egészséges-e, minden rendben van-e, vagyis:

  • súlyfejlődése így tápszeres kiegészítéssel eléri vagy meghaladja a napi 2-3 dkg-ot a születési súly megduplázásáig
  • jól fejlődő, vidám, érdeklődő kisbaba
  • mozgásfejlődése, erőnléte korának megfelelő
  • testtartása nagyjából szimmetrikus, jobbra is, balra is forgatja a fejét
  • a szájába tett, tisztára mosott ujjadat erősen képes szívni, nem harap az ínyével
  • nyelve nincs lenőve, simán ki tudja nyújtani
  • képes megfelelően összehangolni a szívást, nyelést, levegővételt úgy, hogy nem nyel félre napi rendszerességgel
Kérj segítséget!

Ha úgy érzed, a te kisbabád nem felel meg a mini teszt minden egyes pontjának, hívj fel egy szoptatási tanácsadót, vagy fordulj gyermekorvoshoz, Dévény terapeutához a problémától függően.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2022. 01. 23., v – 23:49 Tags Szoptatás Speciális helyzetek Szoptatási nehézségek Cikkek
judit

Egy ágyban a babával: igen vagy nem?

2 év 5 hónap ago
Egy ágyban a babával: igen vagy nem?

Kevés olyan téma van, amely ennyire megosztaná a szülőket és a szakembereket. Sok a csecsemőkkel történő együttalváshoz kapcsolódó tévhit és félelem, miközben több kutatás is bizonyítja, hogy Földünkön jelenleg is minden kultúrában elterjedt, széles körben alkalmazott gyakorlat. Igyekszünk néhány szempontot felvetni ahhoz, hogy tisztábban láss, és meg tudd hozni a magatok döntését.

Hogyan alszik az újszülött?

A legkézenfekvőbb kiindulópont talán az, ha megnézzük, milyen alvási elrendezés számít evolúcióbiológiai szempontból normálisnak. Az összes főemlős esetében jellemző az anya és a kölyök közötti folyamatos testkontaktus az utód életének első szakaszában, például a gorillabébi esetében négy-öt hónap is eltelik, mire első ízben eltávolodik egy kicsit az anyukájától. A fejletlenül születő embercsecsemő is igényli ezt a testközelséget és a folyamatos gondoskodást, hiszen önálló helyváltoztatásra élete első évében csak korlátozottan képes. Ez azt jelenti, hogy az ősidőkben, amikor még a természetben laktak elődeink, nem volt biztonságos a csecsemőt máshol tartani, csupán szoros testközelségben.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2022. 01. 23., v – 23:40 Tags Alvás Csecsemő gondozása Család Cikkek
judit

Mikor alussza végre át az éjszakát?

2 év 5 hónap ago
Mikor alussza végre át az éjszakát?

Miután a családtagok, barátok ismerősök, és ismeretlenek körbecsodálták a babát, legtöbben első kérdéseik egyikeként fogják feltenni: átalussza már az éjszakát? Az első hetekben még jár a szülőknek némi együtt érzés, de később inkább a jó tanácsok szaporodnak.

Aztán elérkezik a szülőhibáztató kritikák ideje is: el lett kényeztetve, hozzá lett szoktatva, és így tovább.

De kik is a “jól alvó” babák? Milyen a normális babaalvás?

– Nehéz eloszlatni a tévhiteket! A tudomány évtizedekig az 50-es, 60-as évek mesterségesen táplált, elkülönítve altatott gyerekeinek alvási mintázatát tekintette kiindulási pontnak – magyarázza Kalmár Szandi szoptatási tanácsadó, alvásszakértő. – Ma már tudjuk, hogy az éjszaka átalvása érési folyamat eredménye, ami azt jelenti, hogy nem a szülő tanítja meg ezt a képességet a gyerekeknek. Amit az időzített etetéssel, és a sírás figyelmen kívül hagyásával el lehet érni, csupán annyi, hogy a babák csendben legyenek, amikor felébrednek. Infrakamerás kísérletek igazolták, hogy azok a gyerekek, akikről szüleik azt állították, hogy jó alvók, ugyanannyiszor ébredtek, mint akiket rossz alvóknak mondtak.

Ráadásul a stresszhormon szint azoknál a babáknál, akik sírtak elalváskor, mert magukra hagyták őket, tartósan magas maradt akkor is, amikor már elaludtak. A csöndben levő baba még nem biztos, hogy rendben is van.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2022. 01. 23., v – 23:37 Tags Alvás Csecsemő gondozása Cikkek
judit

Vége a szoptatásnak! Mi lesz a mellemmel?

2 év 5 hónap ago
Vége a szoptatásnak! Mi lesz a mellemmel?

Nagyon sok kérdést kapok azzal kapcsolatban, mi történik akkor, ha abbahagyjuk a szoptatást. Fontos tudni, hogy a szoptatás abbahagyására ugyanúgy felkészült a testünk, ahogy a szoptatás elkezdésére. Tennivalónk csak akkor van, ha hirtelen kell elválasztani a babát.

Szakértő: Sződy Judit szoptatási szaktanácsadó IBCLC

A női hormonális rendszer az egyik legizgalmasabb, és legnehezebben kiismerhető dolog a világon. Nem elég, hogy állandóan változik – gyerekkorban, kamaszkorban, felnőttkorban, várandósan, szoptatás alatt és a termékeny időszak lezárultával is, valamint a termékeny időszakban hónapról hónapra, – nagyon egyedi is. Szinte nincs két nő a világon, aki teljesen azonosan éli meg a menstruációs ciklust, a terhességet, a szoptatást, a változó kort. Így aztán semmiről nem tudunk tökéletesen biztosat mondani, de kapaszkodókat mindenképpen adhatunk. Íme a leggyakoribb kérdések!

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

judit 2022. 01. 23., v – 23:22 Tags Szoptatás Hozzátáplálás Hosszútávú szoptatás Anya egészsége Cikkek
judit

Ellenőrizve

22 óra 3 perc ago
SubscribeFeliratkozás a következőre: Kötelék Közösség hírcsatorna