Alkohol és szoptatás, a kérdések áttekintése

Ted Greiner: Alcohol and Breastfeeding, a review of the issues. World Nutrition 2019;10(1):63-88

Absztrakt

A szoptató nők mérsékelt alkoholfogyasztása viszonylag gyakori. Az alkohol koncentrációja, amely csúcsát a fogyasztás utáni 30-60. percben éri el, az anyatejben kissé magasabb, mint az anyai vérben.

A legtöbb tanulmány nem mutat kapcsolatot a szoptatás időtartamával, kivéve, ha az anya elég sokat iszik (> 2 standard ital / nap). Mindazonáltal hét tanulmány úgy találta, hogy a mérsékelt anyai alkoholfogyasztás rövidebb időtartamú kizárólagos szoptatással járt; egy nem talált különbséget, és egy növekedést mutatott ki.

Az alkohol befolyásolja az oxitocin kiáramlást, ami az elfogyasztott anyatej mennyiségének csökkenéséhez vezet az ivást követő néhány órában. Az alkoholnak kitett csecsemőnél fokozódhat a nyűgösség és romolhat az alvás - mindkettő átmeneti, ha az anya nem folytatja az ivást. Ezeket a csecsemőre és a szoptatás folyamatára gyakorolt hatásokat az anya úgy értelmezheti, hogy a kisbaba elégedetlen az anyatej mennyiségével, "kevés a teje" vagy más gyakran megnevezett okot jelöl meg a nem optimális szopási mintázat leírására.

A krónikus alkohol fogyasztás, még ha mérsékelt is, számos súlyosabb következménnyel is járhat, beleértve a csecsemő fejlődésére gyakorolt hatást is. Az élet korai heteiben, hónapjaiban a csecsemő alkohol toleranciája alacsonyabb, mint a csecsemőkor későbbi stádiumaiban, és a szoptatás korai folyamata érzékenyebb a zavaró tényezőkre. Ezért bölcsen tesszük, ha azt tanácsoljuk az anyáknak, hogy folytassák a várandósság alatti absztinenciát a szoptatás első hónapjaiban.

Kevés kutatás történt annak vizsgálatára, hogy az anyák milyen gyakran figyelnek az alkoholfogyasztásuk időzítésére annak érdekében, hogy megóvják kisbabájukat az alkoholtól. Alkalmanként egészségügyi szakemberek és mások is mítoszokat terjesztenek arról, hogy az alkohol, különösen a sör jótékony hatással van a szoptatásra.

Különböző kultúrákban végzett kutatásokra lenne szükség annak felmérésére, hogy vajon a változatos formában közvetített figyelmeztető üzenetek eltántorítják-e a mérsékelt ivókat a szoptatástól vagy rövidítik-e annak időtartamát, és milyen típusú üzenetek, ha vannak ilyenek egyáltalán, vezetnek az ivás csökkentéséhez a szoptatás időszakában.

Bevezetés

Ez az irodalmi áttekintés nem szisztematikus. Kombinációja a meglévő szakirodalom átfogó felmérésére tett kísérletnek és annak, hogy kiemeljek néhányat az alábbi témakörök fontos megállapítása közül:

  • Anyai alkoholizmus és szoptatás
  • Mennyire gyakori az alkoholfogyasztás a szoptatás időszakában?
  • Az alkoholfogyasztás hatása a szopási mintázatra
  • Alkohol-szintek az anyatejben, a szoptató nők, illetve a szoptatott csecsemők szervezetében
  • Szoptatási és ivási rend alkalmazása a csecsemő alkohol kitettségének csökkentésére
  • A mérsékelt alkohol fogyasztás hatása a csecsemőre a szoptatás időszakában
  • Az anyai alkoholfogyasztás hatása a szoptatás folyamatára
  • Az anyák ismeretei és szemlélete az alkohol és szoptatás kapcsolatáról
  • A nőknek adott tanácsok az alkoholról és szoptatásról

Meglepően kevés kutatási eredmény van a fenti témákról. Valójában a létező kutatások jelentős részét egyetlen kutató végezte az Egyesült Államokban (JA Mennella; 14 idézetet találunk tőle ebben a cikkben) és két másik Ausztráliában (RC Giglia; 10 idézet; CW Binns; 8 idézet). Alig van olyan eset, amikor ezekben a témákban született fontos megállapítás megerősítő kutatáshoz vezetett volna, bizonytalanságban hagyva minket, hiszen kevés az, amire támaszkodhatunk. Valószínűleg elegendő arra, hogy megalapozottan aggódjunk, de a pánikhoz kevés.

A teljes cikk letölthető a World Nutrition oldaláról.