40. évfordulóját ünnepeljük "Az anyatejet helyettesítő termékek marketingjének nemzetközi kódexe" elfogadásának

2021. május 21-én ünnepeljük a 40. évfordulóját annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet 34. Közgyűlése elfogadta Az anyatejet helyettesítő termékek marketingjének nemzetközi kódexét (más néven a Kódexet). A Kódex célja, hogy hozzájáruljon a szoptatott és nem szoptatott csecsemők biztonságos és megfelelő táplálásához a szoptatás védelme és támogatása révén, valamint azáltal, hogy az anyákat és az egészségügyi dolgozókat megcélzó promóciók korlátozásával biztosítja az anyatej-helyettesítők megfelelő használatát.

Az anyatej-helyettesítők agresszív és kíméletlen marketingje, amely a profitot az egészség elé helyezi, komoly akadályt képez a szoptatással szemben a magas jövedelmű országokban csakúgy, mint az alacsony és közepes jövedelmű államokban. A Kódex elfogadása fontos mérföldkő a csecsemők védelméért tett erőfeszítéseink során, ezért ünnepelünk ezen a napon. 1981 óta az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlése számos alkalommal felülvizsgálta a Kódexet, és határozataiban egyértelműsítette, hogy a Kódex rendelkezései a cégek által alkalmazott újabb és újabb marketing technikákra és termékekre is vonatkoznak.

Az elmúlt 40 évben 136 ország illesztette be jogrendszerébe a Kódexet.

DE

Sajnos, ezen jogszabályoknak a 80%-ából hiányoznak a Kódex kulcsfontosságú rendelkezései, jelentős kiskapukat hagyva ezáltal a cégeknek, amiket ki is használnak. A kódexről szóló törvények végrehajtása pedig gyakran nem megfelelő. Így, bár látványos, ez nem elegendő. Többet kell tennünk.

A bébiétel-ipar továbbra is sok olyan promóciós taktikát alkalmaz, amilyeneket már az 1970-es években is használtak, de tevékenységük az idők során sokkal kifinomultabbá vált. Az anyatej-helyettesítőket gyártók és forgalmazók online közösségi klubokban, célzott hirdetéseken és nyereményjátékokon keresztül igyekeznek növelni az ismertségüket és befolyásukat.

A társadalom legkiszolgáltatottabb tagjainak megvédése a kereskedelmi érdekek általi kizsákmányolástól megköveteli, hogy gátat szabjunk a bébiétel-ipar törekvéseinek, amely a nyereséget a közegészségügy elé helyezi. Ennek megvalósításához hatékony nemzeti törvényekre van szükség, amelyek az ellenőrzést és a szankcionálást is szabályozzák.

A Globális Szoptatási Munkaközösség május 21-én online eseménnyel emlékezik meg az évfordulóról.