Laktóz, laktáz, hasfájás

A laktóz (tejcukor) egy glukóz és galaktóz molekulából álló diszacharid. Az anyatej rendkívül fontos összetevője, amely elősegíti más összetevők (pl. a kálcium és a vas) felszívódását, közreműködik a csecsemő immunvédelmének aktiválásában és könnyen elérhető galaktóz forrásként alapvető szerepe van az idegrendszer fejlődésében. Nem véletlen, hogy az összes emlősfaj közül éppen a humán tejben a legmagasabb a laktóz koncentráció - átlagosan 7,4 g/dl - hiszen az embercsecsemő az, akinek agyfejlődése rohamos ütemben zajlik az első években. Laktózt kizárólag a tej tartalmaz, nem található meg semmilyen más állati vagy növényi élelmiszerben.

A laktózt a tejtermelő sejtek hozzák létre, azaz nem az édesanya táplálékából kerül az anyatejbe. A laktóz koncentrációja az anyatejben meglehetősen állandó, és nem befolyásolja, hogy az édesanya mennyi laktózt fogyaszt. A laktóz- vagy tejmentes étrend sem csökkenti az anyatejben lévő laktóz mennyiségét. A teli mellből ürülő ún. "elsőtej" laktóz tartalma magasabb, mint az üresebb mellből ürülő, zsírdús "hátsótejé".

A laktózt a vékonybélben a tejcukorbontó-enzim (laktáz) bontja glukózra és galaktózra, amelyek így már fel tudnak szívódni. A laktáz a bélbolyhok csúcsán helyezkedik el, és egészséges, érett csecsemők beleiben bőségesen elegendő van belőle ahhoz, hogy az anyatej tejcukor tartalmát maradéktalanul lebontsa. Vagyis nincs szükség külső laktáz enzim bevitelre.

Ha a bélben több a laktóz, mint amennyit a jelenlévő laktáz le tud bontani, a bontatlan tejcukor továbbjut a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok közreműködésével erjedésnek indul. Ennek kapcsán nagy mennyiségű gáz keletkezik, ami puffadást, hasi görcsöket okozhat. Az emésztetlen laktóz ozmotikusan vizet von magához, ennek a következménye a híg, vizes hasmenés, ami a gázok miatt legtöbbször robbanásszerűen ürül és habos.

A veleszületett (elsődleges) laktáz enzimhiány rendkívül ritka, és már az első napokban olyan súlyos tünetekkel jár, hogy nem marad észrevétlen. A család felnőtt tagjainál előforduló laktóz intolerancia nem jelenti azt, hogy a csecsemő is érzékeny a tejcukorra.

Másodlagos laktáz elégtelenség csecsemőkorban is előfordulhat olyan állapotokhoz társulva, amelyek a bélnyálkahártyát károsítják. Leggyakrabban fertőzések okozta hasmenés vagy allergiás betegségek kapcsán látjuk. Ilyen helyzetben a legfontosabb a kiváltó ok felderítése és kezelése. Az anyatej növekedési faktorai és egyéb bioaktív összetevői segítenek a sérült nyálkahártya felépülésében, ezért nem ajánlott a szoptatás felfüggesztése. Ha a csecsemőnek súlyos laktáz elégtelenségre utaló tünetei vannak, akkor segíthet, ha átmenetileg laktáz cseppeket kap.

Fontos megjegyezni, hogy a tejcukor intolerancia (ami egy enzimhiány) és a tejfehérje allergia (ami egy immunrendszert érintő betegség) két különböző kórállapot!!

Az egyébként egészséges szoptatott csecsemőknél jelentkező, laktóz-intoleranciára emlékeztető puffadás és zöldes-habos, híg széklet oka nem a laktáz enzim hiánya, hanem ún. laktóz túlterhelés. Ez akkor következik be, ha a kisbaba túl sok "elsőtejet" fogyaszt, és nem jut el a "hátsótejig", mielőtt jóllakna. A viszonylag magas laktóz- és alacsony zsírtartalmú táplálék gyors gyomorürüléshez vezet, aminek következtében rövid idő alatt nagyobb mennyiségű laktóz jut a vékonybélbe, mint amennyit a csecsemő normális mennyiségű enzime lebontani képes. Ennek a következménye a fenti tünetegyüttes. A megoldás ebben az esetben is az alapprobléma - a nem megfelelő szoptatási gyakorlat, a tej túltermelés és/vagy a hiperaktív tejleadó reflex - kezelése.

A csecsemőkori "hasfájás" néhány esetben valóban hasfájás (vagy más fájdalom), ám ilyenkor a laktáz cseppek általában nem segítenek. A legtöbb esetben a sírás oka valami más. Bővebben itt: Hasfájós-e a kisbabám?, itt Az igazi és a látszólagos hasfájás és itt: A legjobb hasfájás elhárító trükkök

Források:

  • Anderson, J: Lactose intolerance and the breastfed baby. Australian Breastfeeding Association (Reviewed August 2017)
  • Ballard O, Morrow AL.: Human milk composition: nutrients and bioactive factors.Pediatr Clin North Am. 2013 Feb;60(1):49-74.
  • Biochemistry of Human Milk. in: Lawrence, RA - Lawrence, RM: Breastfeeding - A Guide for The Medical Profession, 7th ed, Mosby, 2011
  • Cederlund A et al: Lactose in human breast milk an inducer of innate immunity with implications for a role in intestinal homeostasis.PLoS One. 2013;8(1):e53876.
  • Kovács, J - Kun, J: Laktóz túlterhelés. in: Török, SzJ - Kun, J (szerk): Fejezetek a laktációs szaktanácsadó képzés törzsanyagához. Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Közszolgálati Kar, Mentálhigiéné Intézet, 2012

Kép forrása: Pixabay