Miért sír a baba?

A babák sírnak. A gyerekek és a felnőttek is sírnak. Az ember sír. Sírunk.
Amikor fáj, amikor veszteség ér. Amikor csalódottságot és amikor tehetetlenséget élünk át. Amikor örülünk és amikor megkönnyebbülünk. Magányunkban és a másikkal való közelség átélésekor is.

A sírás értékes és mélyen emberi élmény. Megéléseink feldolgozásának egyik módja. A feszültség oldásának eszköze. Az emberi kapcsolatokban az érzések megosztásának kifejeződése. Az együttérzésre, figyelemre és támogatásra való igény megmutatkozása. Annak a jele, hogy érző és társas lények vagyunk.

Felnőtt korunkra esetleg megtanuljuk megtagadni és elutasítani. Ha azonban gyerekként értő és elfogadó módon voltak velünk együtt a felnőttek a sírásainkban, akkor felnőttként is meg tudjuk engedni magunknak, hogy sírjunk, amikor arra van szükségünk.

A babák segíthetnek minket felnőtteket újra közelebb kerülni a bennünk síró élményeinkhez. Ezáltal pedig újra érezhetjük és elfogadhatjuk azokat. Csakis így tudjuk majd megengedni a gyermekünknek is, hogy sírjon. Csakis így tudjuk majd jól megnyugtatni. Ha nem félünk a sírástól.

A cikk folytatása itt olvasható: Miért sír a baba?