Mit tehetünk, ha erőteljes a tejleadás?

Talán a szoptatással kapcsolatban utolsóként gondolunk arra, hogy az is gond lehet, ha túlságosan bőséges a rendelkezésre álló anyatej mennyisége, illetve túlságosan gyorsan áramlik. Ami másnak vágyálom, az sok anyának nehezíti meg átmenetileg, vagy akár hosszabb időre is a szoptatást.

Dr. Fehér Boglárka, gyermekgyógyász, IBCLC írása

Mi az a tejleadó reflex?

Az erőteljes tejleadás fogalmának megértéséhez szükséges, hogy megismerkedjünk a tejleadó reflex fogalmával is. A baba szopizása az emlőt érő olyan mechanikai stimulus, mely hatására hormonok szabadulnak fel, és a véráram segítségével eljutnak az emlő mirigyrendszeréhez. Ilyen a tej leadásáért (is) felelős oxitocin. A tejet termelő mirigyrendszer felépítését a szőlőfürthöz hasonlóan képzelhetjük el. Tejtermelő gömböcskékből, és a tejet elvezető csatornákból áll, melyek hasonlóak a szőlőfürt egymásba összefutó, egyre vastagabb száraihoz.

Az oxitocin apró izomsejtekhez kapcsolódik hozzá, melyek körbeveszik ezeket a bizonyos gömböcskéket, és csatornákat, és ezek összepréselésének következtében az anyatej eljut a termelődés helyétől az emlőbimbón levő nyílásokig. A reflex kiváltódása feltétele a hatékony szoptatásnak, és fejésnek is, hiányában, a baba helyes mellre tapadás és hatékony szopizás mellett is csak a rendelkezésre álló anyatej töredékéhez tud hozzájutni, és nélküle a fejés sem lehet hatékony.

A cikk folytatása a Mamami oldalán olvasható: Mit tehetünk, ha erőteljes a tejleadás?