Normális alvás kisgyermekkorban - a számok alapján

Egy nemrég megjelent kutatás 30-42 hónapos kisgyermekek alvásmintázatát és annak a gyermek fejlődésével és kognitív képességeivel való összefüggéseit vizsgálta, egy elég nagy (420, 324 és 276 főből álló) mintán.

Az evolutionaryparenting.com oldalán Tracy Cassels foglalja össze röviden a kutatás eredményeit.

Az egyik fontos következtetés: az alvás és az ébredések száma, hossza nincs hatással a gyermek fejlődésére vagy kognitív képességeire, az egyes gyerekek között talált különbségeket sokkal inkább a társadalmi-gazdasági státuszuk közötti különbségek magyarázzák.

A másik tény, ami az adatokból világosan látszik, hogy a kisgyermekek bizony NEM alusszák át az éjszakát, sőt elég gyakran felébrednek.

A gyermekek éjszakai mozgásait aktigráffal mérték, ami egy objektív módszer az alvás-ébrenlét észlelésére (vagyis nem a szülők szubjektív beszámolóira támaszkodtak). 30, 36 és 42 hónapos korban egy-egy kéthetes szakaszban végeztek méréseket annak érdekében, hogy képet kaphassanak arról, mi történik éjszakánként.

Mit tekinthetünk tehát normálisnak a kisgyermekek alvásával kapcsolatban?

  1. A kisgyermekek gyakran felébrednek: az 5 percnél hosszabb ébrenlétek száma 30 hónapos korban átlagosan 4,72 volt, ami 42 hónapos korra 4,06-ra csökkent.
  2. A kisgyermekek egy darabig ébren vannak, miután felébredtek: a leghosszabb ébrenlét átlagos hosszát 31,18 percnek találták 30 hónapos korban; 25,77 percnek 36 hónapos korban és 23,89 percnek 42 hónapos korban.
  3. A későbbi lefekvés normális: annak ellenére, hogy mindhárom korcsoportban 20:50 körül ágyban voltak a gyerekek, a tényleges elalvás csak 21:30 körül következett be.
  4. Kevesebbet alszanak, mint gondolnánk: az átlagos ágyban töltött idő 10,4 óra volt mindhárom korcsoportban, azonban a tényleges alvással töltött idő 8,18 óra volt 30 hónapos korban; 8,43 óra 36 hónapos korban és 8,51 óra 42 hónapos korban. A növekvő éjszakai alvási idő nyilvánvalóan összefüggésben van azzal, hogy a gyerek napközben egyre kevesebbet alszik.
    Túl sokat aggódunk amiatt, hogy a gyermekünknek 11-14 órát kellene aludnia (a könyvek szerint), miközben a valóságban sokkal kevesebbet alszanak és ez szemmel láthatóan remekül működik.

A totyogók és kisgyermekek tehát ébrednek éjszakánként - és ez független attól, hogy szopnak-e még vagy nem, hogy együtt alszotok vagy nem és hogy felébresztenek-e téged vagy nem. Az ébredések idővel csökkennek és nyugodt lehetsz, hogy a kisgyermeked teljesen normálisan működik. Ha aggódsz amiatt, hogy vajon eleget alszik-e a gyermeked, figyeld meg a napközbeni viselkedését, és ha az rendben van, akkor nincs ok az aggodalomra.

Forrás

Összefoglalta: dr. Kun Judit Gabriella

Kép forrása: Pixabay