Szoptatás: ameddig az anyának is jó

Ha szoptatásról, illetve anyatejes táplálásról beszélünk, általában a baba felől közelítjük meg a témát: miért jó a számára, milyen élettani előnyökkel jár. Illetve az elválasztást is a baba, gyermek szemszögéből szoktuk általában kitárgyalni, annak ellenére, hogy a folyamatnak egy szintén hangsúlyos és fontos résztvevője is van rajta kívül: az anya. Most az édesanya szempontjából közelítettük meg ezt az érzékeny témát Lepesi-Benkő Réka molekuláris biológus – genetikussal, laktációs szaktanácsadóval.

Mamami: Kezdjük az elején. Meddig ajánlott az anyatejes táplálás?

Lepesi-Benkő Réka: Először is, szeretném tisztázni, mi a különbség az anyatejes táplálás és a szoptatás között.

Az ember méhlepényes emlős, ezen belül pedig főemlős. Ez azt jelenti, hogy hosszú várandósság után hozza világra egy, olykor több kisbabáját, akiket a megszületésük után szoptat. Ez az, ami ha nem működött volna, a jelenlegi emberiség már ki sem tudott volna alakulni. A szoptatás ennek megfelelően nem csak táplálkozást jelent, hanem egy komplett gondozási formát, immunizálást, hőháztartás-támogatást, idegrendszeri fejlesztést, kommunikációt…

A szoptatás fajunk biológiai normája, azaz a faj fennmaradásának kulcsa. Azonban mivel az ember azokban az esetekben sem szeretné elveszíteni a kisbabáját, amikor a baba szoptatása valami miatt akadályoztatva van, a baba számára ha van olyan nő, aki képes a melléből tejet kinyerni, ezt a babának tudja adni – ideális esetben ez az asszony a kisbaba saját édesanyja, de az anyatejdonáció is egy csodálatos segítség tud lenni, ekkor még mindig megvalósítható az anyatejes táplálás, noha a szoptatás élettani funkciói ebben az esetben már sérülnek. Az anyatejpótló tápszerek alkalmazása pedig már a negyedik legjobb alternatíva a baba táplálására, hiszen a legjobb a szoptatás, a második legjobb az édesanya teje nem szoptatás révén, a harmadik a donor női tej. Azt sem szabad elfelejteni, hogy már kis mennyiségű anyatej nagyon kedvezően tud hatni a kisbabára, tehát abban az esetben is, ha csupán részleges szoptatás valósítható meg, a baba számára óriási ajándék az összes csepp anyatej, amit kaphat.

A cikk folytatása a Mamami oldalán olvasható: Szoptatás: ameddig az anyának is jó