Szoptatás Világhete, 2020

Henrietta H. Fore, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) ügyvezető igazgatója és Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója közös üzenete a Szoptatás Világhete alkalmából

2020. július 31.

A Szoptatás Világhetének témája 2020-ban: "Szoptatással egy egészségesebb világért". E témával összhangban a WHO és az UNICEF felszólítja a kormányokat, hogy védjék és mozdítsák elő a nők képzett szakemberek nyújtotta szoptatási tanácsadáshoz való hozzáférését, amely a szoptatás támogatásának kritikus eleme.

A szoptatás a lehető legjobb életkezdetet biztosítja minden gyermek számára. Jótékony hatással van mind a gyermek, mind az anya egészségére, tápláltságára és érzelmi állapotára, továbbá alkotóeleme egy fenntartható élelmiszer rendszernek. Csakhogy, bár a szoptatás természetes folyamat, megvalósítása nem mindig könnyű. Az anyáknak támogatásra van szükségük - az induláshoz csakúgy, mint a szoptatás fenntartásához.

A képzett tanácsadók nyújtotta szolgáltatások biztosíthatják, hogy az anyák és a családok megkapják ezt a támogatást, valamint információkat, tanácsokat és megerősítést, amelyekre szükségük van gyermekük optimális táplálásához. A szoptatási tanácsadás elősegítheti az anyák önbizalmának növelését, miközben tiszteletben tartja egyéni körülményeiket és döntéseiket. A tanácsadás képessé teheti a nőket a kihívások leküzdésére és az olyan csecsemőtáplálási és -gondozási gyakorlatok megelőzésére, amelyek akadályozhatják az optimális szoptatást - mint például a csecsemőknek és kisgyermekeknek szükségtelenül adott folyadékok, ételek és anyatej-helyettesítők.

A szoptatás támogatásban képzett szakemberek nyújtotta ellátáshoz való hozzáférés fejlesztése meghosszabbíthatja a szoptatás időtartamát és előmozdíthatja a kizárólagos szoptatást, amely előnyös a csecsemők, a családok és a gazdaság számára egyaránt. Valójában az elemzések azt mutatják, hogy a kizárólagos szoptatás arányának növekedése évente 820 000 gyermek életét mentheti meg, és 302 milliárd USD bevétel növekedést eredményezhet.

A szakavatott szoptatási tanácsadást különböző szereplők, köztük egészségügyi szakemberek, laktációs tanácsadók és önkéntes szoptatási segítők, illetve különböző körülmények között - egészségügyi intézményekben vagy klinikákon, otthoni látogatások vagy közösségi programok révén, személyesen vagy távolról is biztosíthatják. A COVID-19 világjárvány idején még fontosabb, hogy innovatív megoldásokat találjunk annak biztosítására, hogy az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés ne szakadjon meg, és hogy a családok továbbra is megkapják a szükséges szoptatási tanácsadást.

Ez az oka annak, hogy az ENSZ Gyermekalapja és az Egészségügyi Világszervezet az UNICEF-WHO vezette Globális Szoptatási Munkaközösség által támogatott politikai intézkedésekkel összhangban arra szólítja fel a kormányokat, hogy:

  • HOZZANAK LÉTRE BERUHÁZÁSOKAT, annak érdekében, hogy a képzett szakemberek által nyújtott szoptatási tanácsadás elérhető legyen minden nő számára. Annak biztosítása, hogy a szakszerű szoptatási tanácsadás minden nő számára rendelkezésre álljon, a szoptatással kapcsolatos programok fokozott finanszírozását, valamint a szakmai irányelvek, programok és szolgáltatások jobb nyomon követését és végrehajtását teszi szükségessé.
  • KÉPEZZÉK az egészségügyi dolgozókat, köztük a szülésznőket és ápolónőket, hogy hozzáértő szoptatási tanácsadást nyújthassanak az anyáknak és családoknak.
  • BIZTOSÍTSÁK, hogy a tanácsadás a rendszeres egészségügyi és táplálkozással kapcsolatos szolgáltatások részeként könnyen hozzáférhető legyen.
  • ALAKÍTSANAK KI PARTNERI KAPCSOLATOT és működjenek együtt a civil társadalommal és az egészségügyi szakmai szervezetekkel, erős együttműködési rendszereket kiépítve a megfelelő tanácsadás érdekében.
  • VÉDJÉK MEG az egészségügyi dolgozókat a tápszer ipar befolyásától.

Együtt, elkötelezettség, összehangolt fellépés és együttműködés révén biztosíthatjuk, hogy minden anya hozzáférjen a szakszerű szoptatási tanácsadáshoz, képessé téve őt, hogy a lehető legjobb életkezdetet biztosítsa gyermekének.

Forrás

Kép forrása: United States Breastfeeding Committee