Az UNICEF ügyvezető igazgatójának és a WHO főigazgatójának közös nyilatkozata a Szoptatás Világhete alkalmából

Catherine Russell és Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus nyilatkozata

Az elmúlt 10 évben számos ország jelentős előrelépést tett a kizárólagos szoptatás arányának növelése terén. Még nagyobb előrehaladás érhető el azonban, ha a szoptatást védik és támogatják, különösen a munkahelyeken.

A Szoptatás Világhetének idei témája: „Tegyük lehetővé, hogy a szoptatás a munkahelyen is működjön!” – az UNICEF és a WHO hangsúlyozza, hogy a szoptatás nagyobb mértékű támogatására van szükség minden munkahelyen annak érdekében, hogy a szoptatási arányok terén világszerte elért eredményeket fenntartsuk és javítsuk.

Az elmúlt évtizedben a kizárólagos szoptatás gyakorisága figyelemre méltó 10 százalékponttal, 48 százalékra nőtt világszerte. Számos ország, mint Elefántcsontpart, a Marshall-szigetek, a Fülöp-szigetek, Szomália és Vietnám is jelentős növekedést ért el a szoptatás arányában, ami azt mutatja, hogy a szoptatás védelme, előmozdítása és támogatása esetén lehetséges a fejlődés.

A 2030-ra kitűzött globális 70 százalékos cél eléréséhez azonban fel kell számolni azokat az akadályokat, amelyekkel a nők és a családok szoptatási céljaik megvalósítása során szembesülnek.

A támogató munkahelyek kulcsfontosságúak. A bizonyítékok azt mutatják, hogy bár a szoptatási arány jelentősen csökken, amikor a nők visszatérnek a munkába, ez a negatív hatás megfordítható, ha a munkahelyek megkönnyítik az anyák számára, hogy továbbra is szoptassák gyermeküket.

A családbarát munkahelyi intézkedések – mint például a fizetett szülési szabadság, a szoptatási szünetek és egy olyan helyiség, ahol az anyák szoptathatnak vagy anyatejet fejhetnek – olyan környezetet teremtenek, amely nemcsak a dolgozó nők és családjuk, hanem a munkáltatók számára is előnyös. Ezek a stratégiák gazdasági hasznot hoznak azáltal, hogy csökkentik az anyasággal kapcsolatos táppénzes napokat, növelik a női munkavállalók megtartását, és csökkentik az új munkaerő felvételének és képzésének költségeit.

A gyermek életének legkorábbi pillanataitól kezdve a szoptatás a gyermek túlélését és fejlődését szolgáló leghatékonyabb beavatkozás. A szoptatás megvédi a csecsemőket a gyakori fertőző betegségektől és erősíti a gyermekek immunrendszerét, valamint biztosítja a növekedésükhöz és teljes értékű fejlődésükhöz szükséges létfontosságú tápanyagokat. A nem szoptatott csecsemők 14-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg az első születésnapjuk előtt, mint a kizárólag szoptatott csecsemők.

A munkahelyi szoptatás támogatása jót tesz az anyáknak, a csecsemőknek és a cégeknek, ezért az UNICEF és a WHO felszólítja a kormányokat, az adófizetőket, a civil társadalmat és a magánszektort, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a szoptatás támogatására azáltal, hogy:

  • biztosítsanak szoptatást támogató környezetet minden dolgozó anya számára – beleértve a nem hivatalos szektorban vagy ideiglenes szerződéssel dolgozókat is – azáltal, hogy rendszeres szoptatási szüneteket és olyan lehetőségeket biztosítanak, amelyek révén az anyák a munkába való visszatérés után is folytatni tudják gyermekeik szoptatását;
  • biztosítsanak elegendő fizetett szabadságot minden dolgozó szülő és gondozó számára, hogy kielégíthessék kisgyermekeik szükségleteit. Ez magában foglalja a legalább 18 hetes, de lehetőleg 6 hónapnyi vagy annál hosszabb fizetett szülési szabadságot a szülést követően; és
  • növeljék a szoptatást támogató intézkedésekre és programokra fordított befektetést minden téren, beleértve egy olyan nemzeti stratégiát és programot, amely szabályozza és előmozdítja a szoptató nők munkahelyi támogatását a köz- és magánszektorban egyaránt.

A nyilatkozat eredeti szövege itt olvasható: Joint statement by UNICEF Executive Director and WHO Director-General on the occasion of World Breastfeeding Week

Kép: WHO / Christopher Black