Útmutató a biztonságos együttalváshoz

A biztonságos csecsemőalvás lehetőségének maximalizálása egyedül történő alvás és együttalvás (különös tekintettel a családi ágyra) esetén

Az alábbiakban összefoglaltam, illetve kiemeltem néhány szempontot, amiket érdemes megfontolni, amikor arról döntesz, hogy a kisbabád hol és hogyan aludjon.

Miből áll a „biztonságos alvási környezet” függetlenül attól, hogy a baba hol alszik?

 • A biztonságos csecsemőalvás az egészséges várandóssággal kezdődik, különös tekintettel arra, hogy az anya ne dohányozzon.
 • A szoptatásnak jelentős védő szerepe van a csecsemőkorban bekövetkező halállal szemben, ideértve a bölcsőhalált, a hirtelen, váratlan csecsemőhalált, a veleszületett és más betegségekkel kapcsolatos halált is.
 • A születés után a biztonságos csecsemőalvás egy tájékozott, szoptató, elkötelezett anya vagy egy tájékozott és elkötelezett apa jelenlétével kezdődik.
 • A csecsemő aludjon a hátán, szilárd felületen, tiszta felületen, füstmentes helyen, könnyű (kényelmes) takaró alatt, és a feje soha ne kerüljön a takaró alá.
 • Az ágyban ne legyenek kitömött, plüss állatok vagy párnák a baba körül, és a csecsemő soha ne aludjon párnára helyezve.
 • Ne használjunk báránybőrt vagy más bolyhos anyagot, és babzsákmatracot sem. A vízágy szintén veszélyes lehet. A matrac szorosan illeszkedjen az ágykeretbe. A csecsemő se egyedül, se felnőttel együtt, soha ne aludjon heverőn vagy kanapén, ahol arccal becsúszhat a résekbe, vagy a kanapé támlájához szorulhat.

Családi ágy

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a felnőtt ágyakat nem úgy tervezték, hogy garantálják a biztonságos alvást a csecsemők számára!

 • A tápszerrel táplált kisbaba inkább aludjon az édesanya mellett külön felületen, ne az anya ágyában.
 • Ha a családi ágyat választjuk, fontos, hogy mindkét szülő egyetértsen ezzel a döntéssel, és jól érezze magát a helyzetben. Az együtt alvóknak meg kell egyezniük abban, hogy mindketten egyformán felelősek a csecsemőért, és tudatában kell lenniük, hogy a kisbaba ott van az ágyban. A magam részéről úgy érzem, hogy mindkét szülőnek úgy kell magára tekintenie, mint aki a csecsemő első számú gondozója.
 • Egyévesnél fiatalabb csecsemő ne aludjon együtt más gyermekekkel (testvérekkel), hanem mindig olyan személlyel, aki felelősséget tud vállalni érte.
 • Nyugtató, gyógyszerek, drogok vagy alkohol hatása alatt álló személy, vagy aki szélsőségesen nehezen ébreszthető (pl. kimerült), ne aludjon egy felületen a csecsemővel.
 • Ha az anyának nagyon hosszú haja van, kösse fel, nehogy a haja a csecsemő nyaka köré tekeredjen (igen, volt már rá példa!).
 • Ha valaki nagyon kövér, annyira, hogy nem érzékeli biztosan a testhatárait és hogy milyen közel van a kisbaba, jobb, ha külön felületen altatja a babát maga mellett.
 • Fontos felismerni, hogy a fizikai és társas körülmények, amelyek között a szülők és csecsemők együtt alvása – annak számtalan formájában – megtörténik, meg tudják és meg fogják határozni az együttalvás jótékony hatásait és kockázatait. Az számít, ami az ágyban történik.
 • Érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy abban a legvalószínűtlenebb esetben, ha a kisbabád bölcsőhalál áldozatává válna, mialatt az ágyadban tartózkodik, úgy gondolnád-e, hogy azért halt meg, mert ráfeküdtél. Éppen úgy, ahogyan a kisbabák meghalhatnak bölcsőhalál következtében akkor is, ha magányosan alszanak egy kockázatmentes alvási környezetben, lehetséges az is, hogy a bölcsőhalál egy kockázatmentes együttalvási helyzetben következik be. Amennyire csak lehetséges, próbáld meg azt biztosítani, hogy ha ez megtörténne, akkor nem fogod azt feltételezni, hogy akár Te, akár a társad okozta véletlenül a kisbabád halálát.

Azon kívül, hogy soha ne hagyjuk, hogy a csecsemő egy elkötelezett felnőtt jelenléte nélkül (magányosan) aludjon, (külön felületen történő együttalvás, ami minden csecsemő számára biztonságos), egyetlen szülőnek sem adok részletes tanácsot azzal kapcsolatban, hogy milyen alvási elrendezést alkalmazzon, tekintve, hogy nem ismerem a körülményeket, amik között az adott család él. Amit viszont feltétlenül javasolok, az az, hogy szerezzenek be minden lehetséges információt, és járják körül a lehetőségeket, hogy megtalálják a családjuk számára legmegfelelőbb megoldást.

James J. McKenna, Ph.D. a biológiai antropológia professzora, a Notre Dame Egyetem Anya-Csecsemő Alváslaboratóriumának igazgatója

Forrás