WHO-UNICEF közös nyilatkozat a Kódex elfogadásának 40. évfordulóján

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója és Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója közös nyilatkozata „Az anyatejet helyettesítő termékek marketingjének nemzetközi kódexe” elfogadásának 40. évfordulóján

NEW YORK / GENF, 2021. május 21. – 1981-ben egészségügyi szakemberek gyűltek össze az egész világról az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésére, hogy foglalkozzanak a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszereket gyártó cégek agresszív marketing taktikáival, amelyek a tápszeres táplálást népszerűsítették a szoptatással szemben, drámai növekedést okozva ezzel a csecsemők megbetegedési és halálozási mutatóiban. Ennek eredményeként született meg „Az anyatejet helyettesítő termékek marketingjének nemzetközi kódexe” (a Kódex) – egy mérföldkőnek számító szakpolitikai keret, amelynek célja annak megakadályozása, hogy a kereskedelmi érdekek tönkretegyék a szoptatási arányokat és veszélyeztessék a világ legfiatalabb lakóinak egészségét és táplálását.

Az elmúlt négy évtizedben 50 százalékkal nőtt a kizárólagos szoptatás gyakorisága. Ennek eredményeként becslések szerint világszerte 900 millió csecsemő élvezhette a kizárólagos szoptatásnak a túlélésre, növekedésre és fejlődésre gyakorolt jótékony hatásait.

A szoptatás létfontosságú a gyermek egész életére kiható tápláltsága, egészsége és jóléte szempontjából. Csökkenti a családok, az egészségügyi intézmények és a kormányok költségeit. A szoptatás megvédi a gyermekeket a fertőzésektől és életeket ment. Elősegíti az anyák és a csecsemők közötti érzelmi kötődést és további jótékony hatásai is vannak a mentális egészségre.

Ám az anyatej-helyettesítők agresszív marketingje még mindig visszatartja a nőket a szoptatástól, ami mind a gyermekek, mind a nők egészségét veszélyezteti.

„Az anyatejet helyettesítő termékek marketingjének nemzetközi kódexe” elfogadásának 40. évfordulója jó alkalom arra, hogy felmutassuk a szoptatás összehasonlíthatatlan előnyeinek védelme és népszerűsítése terén elért jelentős előrelépéseket, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a még előttünk álló feladatokról sem.

Az országok többsége törvényeket alkotott a Kódex legalább egyes rendelkezéseinek végrehajtására. De sajnos csak 25 ország vezetett be olyan intézkedéseket, amelyek érdemi összhangban vannak a Kódexszel.

A Kódex ma is ugyanolyan releváns, mint 40 évvel ezelőtt. Tavaly a csecsemőknek szánt élelmiszereket forgalmazó egyes cégek kihasználták a COVID-19 járványt termékeik népszerűsítésére, megalapozatlan félelmeket keltve azzal kapcsolatban, hogy a szoptatással átadható koronavírus fertőzés. A WHO és az UNICEF útmutatásai egyértelműek: azok az anyák, akik feltehetően vagy bizonyítottan COVID-19 fertőzésben szenvednek, folytassák a szoptatást.

A Kódex 40. évfordulóján az UNICEF és a WHO felszólítja a kormányokat, az egészségügyi dolgozókat és a bébiétel-ipart, hogy maradéktalanul hajtsák végre és tartsák be a Kódex követelményeit:

  • A kormányok alkossanak jogszabályokat és juttassák érvényre azokat annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy a kereskedelmi érdekek aláássák a szoptatást, az optimális csecsemő és kisgyermek táplálást, illetve a gyermekek és nők egészségét – beleértve a várandósság és szoptatás időszakát is.
  • Az egészségügyi dolgozók védjék, népszerűsítsék és támogassák a szoptatást; nem fogadhatnak el adományt olyan cégektől, amelyek csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt ételeket forgalmaznak, sem ösztöndíjak, díjak, támogatások, sem találkozók vagy rendezvények céljából.
  • A csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszereket gyártó és forgalmazó cégek világszerte nyilvánosan kötelezzék el magukat, hogy betartják „Az anyatejet helyettesítő termékek marketingjének nemzetközi kódexét” és az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésének vonatkozó határozatait.

A 40. évforduló mérföldkövét tekintsük mindannyian alkalomnak arra, hogy megünnepeljük a szoptatás népszerűsítésében és támogatásában elért eredményeinket és felhívást fogalmazzunk meg a szoptatás bátor védelmére, mert ez nyújtja a legjobb életkezdetet minden gyermek számára.

Forrás

Képek: UNICEF (engedéllyel)