A csecsemőtáplálás oktatását nem bízhatjuk a tápszercégekre

A British Medical Journal augusztusi számának vezércikke a tápszer és bébiétel ipar növekvő befolyásának veszélyeire figyelmeztet.

A szerző, Natalie S Shenker emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok küldöttségének fellépése az Egészségügyi Világszervezet májusi közgyűlésén világszerte aggodalmat váltott ki a közegészségüggyel foglalkozó szakemberek körében. A történtek nyilvánvalóan nem függetlenek attól, hogy az egyre növekvő gazdasági erőt képviselő csecsemőtápszeripar (forgalma jövőre várhatóan eléri a 70 milliárd dollárt) több ponton kapcsolódik az amerikai hatalomhoz. Csak az USA kormánya felé végzett lobbi tevékenységre 60 millió dollárt költöttek az elmúlt évtizedben.

A Lancet c. orvosi folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmánysorozat szerint évente 820 000 csecsemő életét lehetne megmenteni a szoptatási arányok növelésével. A szoptatás az anyák egészségére is jótékony hatással van, tekintettel arra, hogy védelmet jelent többféle rosszindulatú daganattal, továbbá számos autoimmun és krónikus betegséggel szemben - minél hosszabban szoptat az anya, annál inkább.

Az anyatej nem csak egy táplálék féleség, hanem egy rendkívül összetett bio-folyadék több ezer összetevővel, amik között számos alkotóelem egyedileg az adott csecsemő szükségleteihez igazodik. A tejtermelés célja elsősorban az immunológiailag éretlen csecsemő védelme, de az újabb kutatások alapján még csak most kezdjük megérteni azt a sokféle mechanizmust, ami a szoptatásnak az anya és a csecsemő egészségére gyakorolt jótékony hatásait magyarázza.

Az Európai Unióban a csecsemők 90%-a kap tápszert valamikor az első életéve során. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban a csecsemőtápszer növekvő alkalmazása egybeesik a csecsemő- és anyai halandóság csökkenésének lelassulásával.

Az orvosoknak egyedülálló lehetőségük van arra, hogy befolyásolják az anyák hozzáállását és döntéseit a csecsemőtáplálással kapcsolatban. Mégis azt látjuk, hogy a szoptatás támogatásáról szóló elméleti és gyakorlati ismeretek szinte teljesen hiányoznak a gyermekgyógyászati alap- és továbbképzési programokból.

A tápszercégek viszont jelentős összegeket fektetnek az orvos, ápoló és dietetikus képzésbe, továbbá a szülőknek szóló online eszközökbe.

A tápszeripar oktatási kezdeményezései elleni fellépést folyamatosan akadályozza az, hogy a szakmai testületek, mint például a Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Királyi Kollégium, továbbra is támogatásokat fogadnak el a tápszercégektől, illetve szoros összefonódások vannak az ipar és az allergológiai, gasztroenterológiai és táplálkozástudományi szakmai szervezetek között, ami ellen a WHO és annak Közgyűlése újra és újra felemeli a szavát. Az orvostudomány középpontjánál álló erős intézmények nélkül az elfogulatlan orvos és egészségügyi szakember képzés megkérdőjelezhető. Világszerte sürgős szükség van teljesen független csecsemőtáplálási tananyagok és források megteremtésére az egészségügyi szakemberek és orvosok képzésében.

Némi optimizmusra ad okot, hogy léteznek olyan új, helyi szervezetek, amelyek a közösségi média felhasználásával globálisan elérhető forrásokat kínálnak. Az Egyesült Királyságban az Általános Orvosok Csecsemőtáplálási Hálózata bizonyítékokon alapuló, elfogulatlan információkat nyújt az alapellátásban dolgozó orvosok számára 2016 óta. Tevékenységük inspirálta a Kórházi Orvosok Csecsemőtáplálási Hálózatának nemrég történt megalakulását is.

A skót kormány 2017-18-as szoptatási programja kiemeli a bababarát szülészeti ellátás teljeskörű bevezetésének pozitív hatását; a hat hónapos korig tartó szoptatás aránya több mint 10 %-kal nőtt és az anyatejgyűjtő állomások száma is növekszik.

Itt az ideje, hogy lépéseket tegyünk a megfelelő csecsemőtáplálás érdekében, - többek között - független oktatási programokba való befektetéssel. Egy 2016-ban készült angliai felmérés szerint az anyák 90%-a eredeti szándékánál előbb abbahagyja a szoptatást. Elengedhetetlen, hogy az orvosok kiálljanak a szoptatás mellett, különben az anyák és csecsemők újabb generációi kényszerülnek a szoptatás idő előtti befejezésére.

Forrás