Mi ez a balhé? - Kérdések és válaszok az Egészségügyi Világszervezet májusi közgyűléséről

Világszerte nagy figyelmet kaptak az Egészségügyi Világszervezet 71. közgyűlésén történt események azután, hogy a New York Times címlapján megjelent egy cikk arról, hogyan szállt szembe az Egyesült Államok küldöttsége egy, a szoptatás védelmét célzó határozattal. (Magyar összefoglaló itt.) A hírt az USA elnöke másnap egy twitter bejegyzésében koholmánynak minősítette.

A tudósítások egy része mellékvágányra futott, amikor azt kezdte megvitatni, hogy kellene vagy nem kellene az anyáknak szoptatni a gyermeküket. Az alábbiakban néhány gondolat arról, hogy ez a megközelítés miért hagyja figyelmen kívül a lényeget.

Először is, a vita valójában NEM a szoptatásról vagy a csecsemőtápszerről szól. Bár egyes tápszerek minősége és biztonságossága megkérdőjelezhető, a csecsemőtápszer legális és szükséges termék a nem szoptatott csecsemők számára.

A vita ezúttal a 6-36 hónapos korosztályt célzó "követő tápszerek" (Magyarországon "anyatej-kiegészítő" vagy "elválasztási" tápszer néven ismert - a ford.) és "gyerekitalok" kereskedelméről szól, amelyek agresszíven és félrevezetően népszerűsített, szükségtelen termékek. A csecsemők táplálására szánt termékek között ezek forgalma növekszik a legerőteljesebben, miközben felelősek az elhízás terjedéséért és a szoptatás aláásásáért, ami pedig sok-sok gyermek számára az életet jelenti.

Az Egyesült Államoknak nem áll szándékában törvényt hozni a babaételek marketingjének szabályozására. A kevésbé erős országok megrettentésének semmi köze ahhoz, ami az USA-ban történik. A történteknek ahhoz van köze, hogy a cégek szeretnék minimális megszorítások között forgalmazni a termékeiket az egész földön. Ahhoz van köze, hogy a fejlődő országokat rávegyék arra, hogy saját étkezési kultúrájukat elhagyva előnyben részesítsék ezeket a termékeket, miután elhitték, hogy ezek jobbak, mint amit ők tudnak nyújtani a gyermekeik számára.

Miért fontosak az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésének (WHA) határozatai?

A WHA 1981-ben fogadta el "Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexét". Azóta kétévente megvitatja a csecsemő és kisgyermek táplálás kérdéseit, és az eltelt 37 évben nagyjából 17 új határozatot fogadott el a témában. Ezek a közgyűlések és határozatok azért fontosak, mert segítik az országok egészségügyi kormányzatát abban, hogy hangot adjanak az aggodalmaiknak, továbbá biztosítsák, hogy a jogszabályaik lépést tartanak az újabb és újabb marketing taktikákkal.

Az Ecuador által támogatni kívánt eredeti határozat tervezet 5 kritikus terület biztosítását célozta: (1) Bababarát Kórház Kezdeményezés; (2) a Kódex és a vonatkozó WHA határozatok végrehajtása és nyomon követése; (3) a WHO 2016-ban elfogadott iránymutatása a csecsemők és kisgyermekek számára készült ételek nem megfelelő reklámozásáról; (4) a csecsemők és kisgyermekek helyes táplálása katasztrófa helyzetekben és érdekellentétek a táplálkozási programokban.

Mi történt májusban?

Ecuador vezetésével a tagállamok négy megbeszélésen vettek részt a közgyűlés előtt, és május 14-re sikerült megegyezniük a határozat tervezet szövegében és indoklásában. A közgyűlés első napján világossá vált, hogy Ecuador nem képes támogatni a határozatot - néhányan tudtuk, mások pedig sejtették, hogy az USA gyakorol nyomást rájuk. Találni kellett egy másik országot, de az eredeti támogatók közül egyik sem volt felkészülve arra, hogy felvállalja az amerikai szankciók kockázatát. Oroszország mentette meg a napot, vállalva, hogy benyújtja a javaslatot 13 másik országgal együtt.

A következő napon az USA előterjesztett egy egyoldalas határozat tervezetet, amely a szoptatás elősegítésére fókuszált anélkül, hogy megemlítette volna a káros marketingtől való védelem szükségességét. Ahelyett, hogy figyelmen kívül hagyta volna az amerikai előterjesztést és szavazásra szólított volna fel az orosz tervezetről, Olaszország javaslatot tett egy határozat előkészítő bizottság létrehozására. Innentől már csak lefelé vezethetett az út. A Thaiföld vezette és egy nagy létszámú amerikai küldöttség uralta bizottság két napig fogalmazta a határozat tervezetet. Az IBFAN vagy más civil szervezetek tagjai nem mehettek be a terembe, de legjobb tudásuk szerint igyekeztek segíteni a tagállamokat abban, hogy a lehető legtöbb garanciát bent tudják tartani a végső szövegben.

Mi az eredmény?

A végül elfogadott, újra fogalmazott határozat tervezet megőrzött néhányat az eredeti védintézkedésekből - nagyrészt a fejlődő országok képviselőinek kitartása miatt - de lényegesen gyengébb, mint az eredeti szöveg, nagyon keveset beszél a marketingről, és ezen túlmenően olyan finom joghézagokat tartalmaz, amelyek komoly problémákat okozhatnak a következő hónapokban, amikor a globális élelmiszerbiztonsági előírások megállapításáért felelős Codex Alimentarius Bizottság kulcsfontosságú döntéseket fog hozni. A Codex Alimentariusról (magyarul "Élelmiszerkönyv") itt olvashat bővebb információt.

Miért tette ezt az Egyesült Államok és miért annyira riasztó mindez?

Az idei közgyűlésen történtek pontosan illeszkednek abba a sorba, amit az USA évek óta tesz a szabályok lazításáért, csak ezúttal sokkal szélsőségesebb módon nyilvánult meg. A 2017 decemberében Berlinben, illetve idén július elején Rómában tartott bizottsági ülésekről szóló beszámolók (itt és itt) rámutatnak arra, hogy minél nagyobb arányban vannak jelen egy ország küldöttségében az élelmiszeripari cégek képviselői, annál erőteljesebben igyekszik az adott ország gyengíteni az előírásokat.

Az elmúlt két évben az amerikai stratégia megváltozott: míg korábban lépésről lépésre igyekeztek gyengíteni a tudományos bizonyítékok jelentőségét és lefaragni az előírásokat, addig most arra szólítottak fel, hogy teljes egészében töröljék a korábbi WHA határozatokat és ajánlásokat a Kódex-szövegekből: ezzel hatékonyan eltávolítva a csecsemők és kisgyermekek táplálására szolgáló termékekkel kapcsolatos létfontosságú garanciákat.

Miért annyira problémásak a gyerekitalok?

A követő tápszereket egyetlen céllal találták fel: hogy megkerüljék a törvényt. Tekintettel arra, hogy a jogszabályok - a cégek nyomására - legtöbbször csak 6 hónapos korig szabályozzák a gyermekek számára készült ételek marketingjét, az idősebb korosztályt célzó termékekre nem vonatkoznak. A 2016-ban elfogadott WHO irányelv világossá teszi, hogy minden tápszer, ami 0-36 hónapos korú gyermekek számára készült, anyatej helyettesítő, így a nemzeti törvényeknek ki kellene terjednie valamennyi tápszer marketingjének szabályozására. Az Egészségügyi Világszervezet 6 hónapos korig kizárólagos szoptatást javasol, majd pedig a hozzátáplálás mellett a szoptatás folytatását legalább kétéves korig.

A tápszergyártó cégek plakátjaikon és TV reklámjaikban hamis és félrevezető állításokat fogalmaznak meg a termékeikkel kapcsolatban. Ha egy anya abbahagyja a szoptatást, hogy gyermekének ezeket a termékeket adja, a kicsi nem egészségesebb lesz, ahogyan azt az anya reméli, hanem éppen hogy nagyobb lesz a kockázata a különböző betegségekre.

A gyermekitalok csomagolása általában nagyon hasonlít ugyanannak a márkának a fiatalabb korosztály számára készülő (1-es és 2-es jelű) tápszereinek csomagolására. A 3-as jelű gyermekital reklámozásával valójában az 1-es és 2-es tápszert is reklámozzák, kihasználva a törvényi szabályozás kiskapuját. Ezzel együtt fontos szem előtt tartani, hogy a WHO 2016-os irányelve szerint már a 3-as jelű tápszer reklámozása is sérti "Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexét".

További információk más összefoglalókból

A "Mentsük meg a gyermekeket" Alapítvány "Ne erőltesd!" című kiadványának legfontosabb tanulságai:

  • A szoptatás életet ment. Évente 823 000 gyermek halálát lehetne megelőzni az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ha a szoptatás csaknem általánossá válna.
  • Annak a kockázata, hogy egy 5 hónaposnál fiatalabb csecsemő tüdőgyulladásban meghal, megközelítőleg kilencszer nagyobb a nem szoptatott, mint a legalább részlegesen szoptatott csecsemők körében.
  • Gyermekek millióinak élete és egészsége van veszélyben a csecsemőtápszer piac elsöprő növekedése miatt.
  • Ez az ipari növekedés nem a véletlen műve. Miközben bizonyos csecsemők számára kétségkívül szükséges a mesterséges táplálás, a csecsemőtápszer piac növekedésének nagy része az erőteljes marketing kampányokból ered, amely arra ösztönzi az anyákat, hogy hagyjanak fel a szoptatással.
  • A bizonyítékok azt mutatják, hogy ezt az agresszív marketinget a tápszergyártó vállalatok legmagasabb szintjeiről irányítják.
  • Bár a probléma globális, a legjobban a fejlődő országok szenvedik meg. Azokban az országokban, ahol korlátozott hozzáférés áll rendelkezésre az elegendő, biztonságos és megfizethető vízhez és a megfelelő higiéniához, és ahol az akut légzőszervi fertőzések, a hasmenés és a kanyaró előfordulási aránya magas, annak a következménye, hogy az anya áttér a szoptatásról a mesterséges táplálásra, élet és halál kérdése lehet.
  • Az anyatejhelyettesítő és követő tápszerek forgalmának növekedése nyolcszorosa a globális populáció növekedésének. 2019-re ennek a piacnak az értéke meghaladja a 70 milliárd dollárt.

Részlet Alison Stuebe írásából az Academy of Breastfeeding Medicine blogján: háttérinformáció az amerikai tejipari érdekekről és a gyerekitalok felemelkedéséről

A probléma mélyén súlyos tejtúltermelési válság húzódik meg. Az amerikaiak tejfogyasztása 1950 és 2014 között nagyjából 130 kg/fő-ről 20 kg/főre csökkent. A tejipar hosszútávú projektben igyekszik megszabadulni ettől a sok tejtől. Például a Mezőgazdasági Minisztérium támogatásával a Nemzeti Tejipari Tanács fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy az amerikai étrend minden elemébe sajtot csempésszen, megháromszorozva ezzel a fogyasztást 1970 és 2007 között. 2002-ben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma partneri együttműködést kötött a Pizza Hut lánccal, hogy a "sajt nyara" kampányban népszerűsítse a sajt fogyasztást, ami így több mint 46 ezer tonnával meg is emelkedett.

Mindezen erőfeszítések (és a következményes elhízás járvány) ellenére még mindig túl sok a tej. 2016-ban a Wall Street Journal közölte, hogy az amerikai tejtermelő gazdák közel 163 millió liter felesleges tejet öntöttek ki. Amikor a friss tejet nem lehet eladni, akkor más formában kell tárolni azt. Nemrég adtak hírt arról, hogy az amerikai raktárakban lévő sajt tartalékok mennyisége több, mint az elmúlt száz évben bármikor: 630 ezer tonna. Ahogy az Amerikai Mezőgazdasági Hivatalok Szövetségének piackutatási igazgatója nyilatkozta a Washington Postnak: "Több tejet termelünk. Ez elkerülhetetlen. Ezt a tejet muszáj valami tárolhatóvá alakítani."

Mi a leggyorsabban növekvő "valami tárolható"' 2018-ban? A tápszer, különösen egy termék, amit gyerekitalnak hívnak. Ez a termék annyira sikeres volt Ázsiában, hogy elnevezték "a csomagolt ételek Hello Kittyjének" (Ázsiában a Hello Kitty a kedvenc rajzfilmfigura - éppen olyan divatőrület, mint a gyerekital.) Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint ezek a termékek semmit nem adnak hozzá egy kiegyensúlyozott étrendhez, a legtöbbjük cukorral vagy kukoricasziruppal édesített, ami hozzájárulhat az elhízás globális terjedéséhez.

A gyerekitalok eladásának növekedését 20%-osra becsülik a fejlett országokban 2015 és 2020 között; 2014-ben ezek a tejitalok a kiskereskedelmi tápszerforgalom 39%-át tették ki.

Patti Rundall cikkét a szerző engedélyével Dr. Kun Judit foglalta össze.

Forrás