A cumizavar tünetei és hatékony kezelése

Mit zavar a cumi?

A cumi vagy a cumisüveg használatát azért érdemes körüljárni, hogy a szülők (és az egészségügyi szakemberek is) hiteles információkon alapuló döntéseket tudjanak hozni a táplálást érintő kérdésekben. A cumisüveg és adott esetekben a cumi használata is fontos, akár elkerülhetetlen lehet.

A cumizavarról szóló írásom célja nem az, hogy bárkiben bűntudatot vagy félelmet keltsen a cumi és cumisüveg használata. Sokkal inkább az esetleges nehézségek, mint akár a cumizavar jelenségének felismerésében, megelőzésében és feloldásában tud segítséget nyújtani a hiteles információk ismerete.

A cumizavar fogalma mára ismertté vált, sok tévhit veszi azonban körül. A kisbabás édesanyák többsége is hallott már róla, de ez önmagában nem segít a cumizavar okozta tünetek kezelésében.

Ha röviden szeretnék megfogalmazni a cumizavar lényegét, akkor azt mondhatjuk, hogy a babának adott minden olyan eszköz, amelyen a baba szopómozgást végez, negatív hatással lehet a babának a mellen történő szopására.

A cumizavar jeleinek és kezelésének számbavétele előtt nézzük meg, mit jelent a szopási szükséglet összetettsége csecsemőkorban. Ennek alapján válik majd igazán érhetővé a cumizavar jelensége.

A cikk folytatása Verdes Dóra oldalán olvasható: A cumizavar tünetei és hatékony kezelése