A WHO megdöbbentő mértékű tápszer-marketingre derített fényt

Az 55 milliárd dolláros tápszeripar által alkalmazott marketinggyakorlatokat részletező sorozat második jelentése azt tárja fel, hogy a szülőket, különösen az anyákat, alattomosan és kitartóan veszik célba az interneten

Sajtóközlemény, 2022. április 29.

A tápszergyártó cégek fizetnek a közösségi média platformoknak és influenszereknek, hogy közvetlenül elérjék a várandós nőket és anyákat életük legsebezhetőbb pillanataiban. A globális tápszeripar, amelynek értéke mintegy 55 milliárd USD, olyan személyre szabott közösségi médiatartalmakkal célozza meg az újdonsült anyákat, amelyek gyakran egyáltalán nem hasonlítanak reklámra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új, Az anyatejhelyettesítő termékek népszerűsítésére irányuló digitális marketingstratégiák mértéke és hatása című jelentése felvázolja azokat a digitális marketingtechnikákat, amelyek célja, hogy befolyásolják az új családok döntését csecsemőik táplálásával kapcsolatban.

Az olyan eszközökön keresztül, mint az alkalmazások, virtuális támogató csoportok vagy "babaklubok", fizetett közösségi média influenszerek, promóciók és versenyek, valamint tanácsadói fórumok vagy szolgáltatások, a tápszergyártó cégek megvásárolhatják vagy összegyűjthetik a személyes adatokat, és személyre szabott promóciókat juttathatnak el a várandós nőkhöz és új anyákhoz.

A beszámoló egy új kutatás eredményeit foglalja össze, amely egy kereskedelmi közösségi figyelő platform segítségével 4 millió, 2021 januárja és júniusa között közzétett, csecsemőtáplálással kapcsolatos közösségi médiabejegyzésből vett mintát és elemezte azokat. Ezek a posztok 2,47 milliárd embert értek el, és több mint 12 millió like-ot, megosztást vagy kommentet generáltak.

A tápszergyártó cégek naponta körülbelül 90 alkalommal tesznek közzé tartalmakat a közösségi média felületeiken, és ezzel 229 millió felhasználót érnek el; ez háromszor annyi embert jelent, mint ahány embert elérnek a nem kereskedelmi oldalak szoptatással kapcsolatos tájékoztató bejegyzései.

Ez az átható marketing növeli az anyatejhelyettesítő termékek vásárlását, és ezáltal visszatartja az anyákat a WHO által ajánlott kizárólagos szoptatástól.

"A kereskedelmi forgalomban kapható tejkészítmények promócióját már évtizedekkel ezelőtt be kellett volna szüntetni" - mondta Dr. Francesco Branca, a WHO táplálkozási és élelmiszerbiztonsági osztályának igazgatója. "Az a tény, hogy a tápszergyártó cégek most még erőteljesebb és alattomosabb marketingtechnikákat alkalmaznak, hogy növeljék eladásaikat, megbocsáthatatlan, és meg kell állítani."

A tanulmány a nyilvános online kommunikációra vonatkozó "social listening" technikán alapuló kutatásból és az anyatejhelyettesítő termékek promóciójának monitorozását összegző egyes országjelentésekből gyűjtött bizonyítékokat, valamint az anyák és az egészségügyi szakemberek tápszer-marketinggel kapcsolatos tapasztalatait vizsgáló, több országra kiterjedő, nemrégiben készült tanulmányra támaszkodott. A tanulmányok rámutatnak arra, hogy a félrevezető marketing hogyan erősíti meg a szoptatással és az anyatejjel kapcsolatos mítoszokat, és hogyan ássa alá a nők bizalmát a sikeres szoptatásra való képességükben.

A tápszerek globális digitális marketingjének elterjedése nyilvánvalóan sérti az Anyatejet helyettesítő termékek marketingjének nemzetközi kódexét (a továbbiakban: a kódex), amelyet az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlése 1981-ben fogadott el. A Kódex egy mérföldkőnek számító közegészségügyi megállapodás, amelynek célja a lakosság és az anyák védelme a tápszeripar agresszív marketinggyakorlatától, amely negatívan befolyásolja a szoptatási gyakorlatot.

Annak ellenére, hogy egyértelmű bizonyíték van arra, hogy a kizárólagos és folytatólagos szoptatás a gyermekek, a nők és a közösségek egész életen át tartó jobb egészségének kulcsfontosságú tényezője, túl kevés gyermeket szoptatnak az ajánlott módon. Ha a jelenlegi tápszer-marketing stratégiák folytatódnak, ez az arány még tovább csökkenhet, növelve a vállalatok profitját.

Az a tény, hogy a digitális marketing ezen formái kikerülhetik a nemzeti felügyeleti és egészségügyi hatóságok által végzett ellenőrzéseket, azt jelenti, hogy új módszerekre van szükség a kódexet alkalmazó szabályozás és végrehajtás terén. Jelenleg a nemzeti jogszabályokat a határokon túlról érkező marketing megkerülheti.

A WHO felszólította a bébiételipari cégeket, hogy vessenek véget a tápszerek túlzott marketingjének, a kormányokat pedig arra, hogy a gyermekek és családok védelmében alkossanak a tápszerek reklámozásának és egyéb promóciójának megszüntetésére irányuló törvényeket és juttassák érvényre azokat.

A kutatásról

A beszámoló elkészítéséhez több forrásból gyűjtöttek bizonyítékokat az anyatejet helyettesítő termékek digitális marketingjének való kitettségről és annak hatásáról. Ezek közé tartozik a szakirodalom szisztematikus áttekintése, a "social listening" módszeren alapuló kutatás, az anyák és az egészségügyi szakemberek anyatejhelyettesítő termékek marketingjével kapcsolatos tapasztalatairól szóló, több országot érintő tanulmány, az anyatejpótló termékek promóciójáról szóló egyes országjelentések, valamint a Kódex végrehajtását célzó meglévő jogi intézkedések elemzése.

A WHO külső irányítóbizottságot hozott létre a WHO régióinak szakértőiből, hogy tanácsokkal segítse az áttekintés és a jelentés megtervezését és módszertanát. A szakértőket a társadalomtudományok, a járványtan, a marketing, a globális egészségügy, a táplálkozás, a pszichológia és a fogyasztói magatartás, az emberi jogok, a kódex monitorozás és bevezetés terén szerzett szakértelmük alapján választották ki. A szakértők a WHO valamennyi régiójából érkeztek, a Kelet-Mediterrán régió kivételével.

Ez az első alkalom, hogy a WHO közösségi média információs platformot használt arra, hogy betekintést nyerjen a multinacionális tápszergyártók és -forgalmazók marketinggyakorlataiba. A közösségi média intelligencia platformok a közösségi médiát meghatározott kulcsszavak vagy kifejezések említése szempontjából figyelik, amelyeket összegyűjtenek, rendszereznek és elemeznek. Ez az ún. social listening elterjedt módszer az üzleti világban, aminek során a közösségi média felhasználói között, ill. más digitális platformokon, például weboldalakon és fórumokon világszerte zajló, napi több milliárd eszmecsere és beszélgetés "meghallgatása" történik.

A vizsgálat a 2021. január 1. és 2021. június 30. között történt, csecsemőtáplálásra vonatkozó digitális interakciókat gyűjtötte össze 11 nyelven és 17 országban – amelyek együttesen a világ népességének 61%-át teszik ki, és mind a hat WHO-régiót felölelik.

A WHO sajtóközleményének eredeti szövege

A tanulmány innen letölthető: Scope and impact of digital marketing strategies for promoting breastmilk substitutes

A tanulmány bemutató eseményének felvétele (nagyon érdekes előadásokkal)