Nemzetközi kongresszus veszi kezdetét a tápszerek káros marketingjének ellensúlyozása érdekében

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) 2023. június 20-22-én Genfben (Svájc) rendezi meg az első világszintű kongresszust “Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexének” érvényesítéséről. A rendezvényen mintegy 130 ország küldöttei vitatják meg és osztják meg egymással az anyatejpótló készítmények etikátlan forgalmazásának megszüntetését célzó ismereteket és stratégiákat.

Az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlése (WHA) 1981-ben fogadta el “Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexét”. Negyvenkét évvel később a tápszereket gyártó cégek továbbra is megsértik ezeket a meghatározott alapelveket, és a kereskedelmi érdekeket a gyermekek és családok egészsége elé helyezik. Az ezt követő WHA-határozatok többször felszólították a nemzeti kormányokat, hogy léptessék életbe, ellenőrizzék és juttassák érvényre a Kódex rendelkezéseit. A WHO és az UNICEF által indított felhívásokra adott válaszok nem voltak megfelelőek, és még inkább aláhúzzák az erősebb kormányzati szabályozás szükségességét.

"A tagállamok több mint 70%-a hozott olyan jogszabályokat, amelyek legalább a Kódex egyes rendelkezéseit megvalósítják" - mondta Dr. Francesco Branca, a WHO táplálkozási és élelmiszerbiztonsági igazgatója. "Az iparág azonban még mindig terjeszkedik, hogy a tápszerkészítmények egyre szélesebb választékát próbálja ráerőltetni a családokra, alattomos taktikákat alkalmazva, hogy kapcsolatba kerüljenek velük és befolyásolják a döntéseiket. A szülőknek joguk van a csecsemőtáplálással kapcsolatos pártatlan tájékoztatáshoz, amelyet az üzleti vállalkozások által folytatott hatásvadász marketing aktívan aláás."

A háromnapos kongresszus során az országok megosztják egymással tapasztalataikat a Kódex teljes körű végrehajtásával kapcsolatos kihívásaikról; nemzeti munkaterveket dolgoznak ki a Kódex rendelkezéseivel kapcsolatos jogszabályok, az ellenőrzés és a betartatás megerősítésére; és regionális hálózatokat építenek ki az információcsere és a nemzeti fellépés támogatására.

Bár az országok többsége a Kódexnek legalább néhány rendelkezését beiktatta a nemzeti törvényekbe és rendeletekbe, a jogszabályokban gyakran maradnak hiányosságok és kiskapuk, amelyek lehetővé teszik a Kódex megsértését. A legtöbb országban nincs aktív rendszer a marketing gyakorlatok ellenőrzésére, és a büntető szankciókra vonatkozó rendelkezések jellemzően gyengék.

Az elmúlt néhány évben számos ország megerősítette az anyatejpótló készítmények nem megfelelő forgalmazásával szembeni védelmét. A kenyai kormány például 2022-ben visszavágott az élelmiszergyártók lobbizásának, hogy szabályozást dolgozzon ki, és felügyeleti rendszert hozott létre a törvénysértések azonosítására.

A WHO, az UNICEF és a civil társadalmi partnerszervezetek számos eszközt fejlesztettek ki a Kódex bevezetésének támogatására, a tápszerkészítmények forgalmazásának dokumentálására, a hatályos jogszabályok értékelésére, monitoring rendszerek kidolgozására és a Kódex betartatásának megerősítésére, miközben azon is dolgoznak, hogy a szülők jobban hozzáférjenek a csecsemőtáplálással és az étrenddel kapcsolatos - kereskedelmi befolyástól mentes - elfogulatlan információkhoz.

Forrás: Global Congress opens to counter harmful marketing of formula milk