A WHO új mesterséges intelligencia eszköze lehetőséget kínál az egészségtelen termékek online reklámozásának visszaszorítására, valamint az anyatejpótlók és a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszerek marketingjének nyomon követésére

A WHO/Európa arra kéri a fogyasztókat, hogy vegyenek részt az egészségesebb társadalom megteremtését célzó projektben. Bárki hozzájárulhat annak a mesterséges intelligencia (MI) eszköznek a betanításához, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy segítse a WHO Európai Régiójának országait a főként gyermekeket célzó káros termékek - a dohánytól és alkoholtól kezdve a magas só-, transzzsír- és cukortartalmú élelmiszerekig - promóciójának hatékony nyomon követésében és szabályozásában, valamint figyelemmel kísérjék az anyatejet helyettesítő termékeknek, illetve a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszereknek a forgalmazását.

Miért fontos ez? Az online reklámok károsítják a gyermekek egészségét

Az anyatejet helyettesítő termékeknek, illetve a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszereknek a promóciója, különösen a digitális marketing aláássa a szoptatás védelmére, népszerűsítésére és támogatására irányuló erőfeszítéseket. Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy az ipar által alkalmazott közvetlen és közvetett marketingstratégiák elterjedt használata károsan hat az optimális csecsemő- és kisgyermek-táplálási gyakorlatra, beleértve a szoptatást, valamint a biztonságos és megfelelő kiegészítő táplálást, veszélyeztetve ezzel a gyermekek túlélését, növekedését és fejlődését. Továbbá sérti “Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexét” is.

Egyértelmű bizonyítékok vannak arra vonatkozóan is, hogy a csecsemőknek és gyermekeknek szánt egészségtelen termékek népszerűsítése növeli a nem fertőző betegségek kockázatát, a cukorbetegségtől kezdve a szív- és érrendszeri betegségeken át a rákig. Emellett a gyorsételek és a cukros italok online marketingje összefügg a gyermekkori túlsúly és elhízás egyre növekvő közegészségügyi problémájával, amely egész életen át tartó kedvezőtlen egészségi állapothoz és a krónikus betegségek okozta korai halálozáshoz vezethet.

Ma, amikor a politikai döntéshozók a reklámok korlátozásával próbálják védeni a gyermekek egészségét, a cégek olyan marketing módszereket vetnek be, amelyek agresszívan alkalmazzák a kifinomult, sokféle és rendkívül hatékony digitális stratégiákat. Sok országban ez még mindig egy szabályozatlan, szürke terület, határokon átnyúló lehetőségekkel, korlátozások nélkül. Ugyanez igaz az anyatejhelyettesítők, illetve a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszerek marketingjére is.

A WHO új online eszközének célja, hogy a fogyasztóknak lehetőséget adjon arra, hogy szembe szálljanak ezekkel a marketing taktikákkal

"Azért hoztuk létre mesterséges intelligencia eszközünket, hogy támogassuk a kormányokat új módszerek kidolgozásában a gyermekek egészségének biztosítására és védelmére. Emellett szeretnénk ösztönözni a lakosság széles körű megmozdulását, hogy vegyenek részt ebben a munkában annak érdekében, hogy megóvjuk gyermekeink jövőjét az egészségesebb választások és ezáltal egy jobb minőségű élet elősegítésével." - magyarázza Dr. Kremlin Wickramasinghe, a WHO/Európa táplálkozással, testmozgással és elhízással foglalkozó regionális tanácsadója.

A WHO Európai Hivatala által kifejlesztett új mesterséges intelligencia eszköz már készen áll, de ahhoz, hogy hatékony legyen, minél több fogyasztó részvételére van szükség.

Mit kérünk Öntől? Egyszerű: Osszon meg képernyőképeket és fényképeket!

Amikor olyan terméket népszerűsítő online vagy offline hirdetésekkel találkozik, amelyek negatív hatással lehetnek a gyermekekre, vagy alááshatják a szoptatás védelmére, népszerűsítésére és támogatására irányuló erőfeszítéseket, készítsen képernyőképet vagy fotót és töltse fel a WHO eszközére.

A WHO a következő egészségre ártalmas élelmiszerek és termékek reklámjaira összpontosít:

  • egészségtelen élelmiszerek/italok
  • alkohol
  • cigaretta/új típusú dohányipari termékek, mint például az e-cigaretták.

A WHO-nak továbbá a következő termékek forgalmazásával kapcsolatos képekre van szüksége:

  • bármely olyan tejkészítmény, amelyet kifejezetten csecsemők és kisgyermekek táplálására hoznak forgalomba - 3 éves korig - beleértve a csecsemőtápszereket, követő tápszereket (hazánkban “anyatej-kiegészítő” tápszereknek nevezik - a ford.) és a kisgyermekeknek szánt tápszereket és italokat (amelyeket gyakran gyermekitaloknak hívnak);
  • bármely más termék, amelyet úgy forgalmaznak vagy úgy állítanak be, mint ami 0-6 hónapos csecsemők táplálására alkalmas, mivel minden, amit 6 hónapos kor előtt adnak a csecsemőnek - beleértve a vizet is - az anyatejet helyettesíti;
  • cumisüvegek és cumik; és
  • kereskedelmi célból előállított élelmiszerek, amelyeket 6-36 hónapos csecsemők és kisgyermekek táplálására alkalmasként forgalmaznak.

Az alkalmazás tartalmaz egy felhasználóbarát webes eszközt, amely lehetővé teszi a képek anonim feltöltését. Az adatvédelem fontos, és ez az eszköz biztosítja, hogy az Ön által megadott összes információ biztonságban maradjon.

A képernyőképek származhatnak közösségi médiaplatformokról, ételszállító cégek alkalmazásaiból, weboldalakról, játékokból vagy bármi másból, ami a telefonon keresztül elérhető.

Offline hirdetésekről készült fényképekre is szükség van. Ha folyóiratokban, újságokban, mozikban, vagy hirdetőtáblákon találkozik ugyanezen egészségtelen termékeknek szentelt promóciós anyagokkal, kérjük, készítsen egy képet és töltse fel ugyanezen űrlap segítségével.

Ki segíthet nekünk? A válasz egyszerű: mindenki!

Akár 18 év feletti érintett magánszemély, akár szülő, egészségügyi szakember, vagy egyszerűen csak valaki, akinek szívügye az egészségesebb környezet megteremtésének előmozdítása, szívesen vesszük a részvételét.

Álljunk ki együtt a gyermekeink egészségét veszélyeztető termékek forgalmazása ellen! Csatlakozzon kampányunkhoz még ma, és váljon a pozitív változás katalizátorává!

A képeket ezen az oldalon lehet beküldeni: WHO AI Tool to Counter Unethical Marketing

Hír forrása: New WHO AI tool invites people to counter online promotion of unhealthy products and monitor the marketing of breastmilk substitutes and foods for infants and young children

Fordítás: Juhászné dr. Kun Judit

Képek: Mesterséges intelligenciával generálva