A szoptatás jelentősége az első hetekben – 1. rész

Mi az első hetek szoptatós élményeinek a jelentősége? Vajon sorsdöntő a szoptatás hosszútávú sikere szempontjából? Vagy bárhogy is alakul, később helyrehozható?

Bár látszólag egymásnak ellentmond a két felvetés, mégis mindkettő igaz.

Vessünk egy pillantást először arra a kérdésre, hogy hogyan befolyásolják az első hetek szoptatós élményei a szoptatás hosszútávú alakulását. Mert hogy befolyásolják, ez tény. Sok vizsgálat alapján kijelenthető, hogy azoknál az anya-baba párosoknál, akiknél az első napokban el volt választva a baba az édesanyjától, vagy akiknél a baba cumisüveget vagy nyugtató cumit kapott, vagy az anya a sebes bimbó vagy mellgyulladás miatt fájdalommal küzdött, azoknál szignifikánsan rövidebb volt a kizárólagos szoptatás ideje, és a szoptatási időszak egésze is hamarabb véget ért. Ennek hátterében az élettani és lelki okok összefonódását találjuk.

Tudjuk azt is, hogy a kezdeti napokban a minél gyakoribb mellretétel, amikor az újszülött a kolosztrumból (előtejből) igény szerint bármikor és bármennyit szopizhat, serkenti a mihamarabbi tejbelövellést. Ezen kívül hozzájárul, hogy az első félévben a baba igényeinek megfelelő, elegendő mennyiségű tej termelődjön. A baba bélflórája is ekkor alakul ki, és hosszútávon meghatározó, hogy a saját édesanyjának a teje vagy más (is) építi-e fel.

Másrészt tény, hogy a kezdeti nehézségekből az esetek legnagyobb részében el lehet jutni a sikeres és harmonikus szoptatási élményhez. A szülést követően akár hetek, sőt hónapok elteltével is. Mondhatjuk, hogy sosincs késő.

Verdes Dóra cikkének első része Lénárd Orsi, dúla blogján olvasható: A szoptatás jelentősége az első hetekben – 1. rész

Második rész