Mi az a Szoptatás Világhete?

A Szoptatás Világhetének gondolata 1991-ben fogalmazódott meg a World Alliance for Breastfeeding Action (Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége, WABA) első ülésén. Anwar Fazal vetette fel, hogy tartsák meg minden évben a Szoptatás Világnapját, egy olyan egyedülálló, a társadalom egységes fellépését elősegítő eseményt, amely felhívja a figyelmet a szoptatás fontosságára és cselekvésre ösztönöz. Az ötletet jónak tartották, a megbeszélések során azonban arra jutottak, hogy egy teljes hét hatékonyabb lenne. Így született meg a Szoptatás Világhete, amelyet minden év augusztus 1-7. között ünnepelnek meg - az időpontot az 1990-es Innocenti Nyilatkozat emlékére választották.

Az 1992-ben először megrendezett Világhét témája a Bababarát Kórház Kezdeményezés volt, és már ekkor 70 ország csatlakozott az ünnepség sorozathoz. A Világhét témáját - amely minden évben a szoptatás védelmének, népszerűsítésének és támogatásának valamely aspektusát járja körül - a WABA hirdeti meg, majd pedig az év első felében közzéteszi azokat a segédanyagokat (logók, plakátok, szórólapok, fényképek, stb.), amelyek a helyi események szervezőinek segítségére lehetnek. 1992 és 1995 között az Innocenti Nyilatkozat egy-egy céljára fókuszáltak, hogy ezzel is elősegítsék azok megvalósítását. 2016 óta pedig az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz igazították a szoptatás világheti kampányt, aminek során a szoptatásnak a fenntartható fejlődési célok megvalósításában betöltött szerepét helyezik a középpontba.

Sok országban gyakorlati okokból (az augusztus a nyári szabadságok miatt kevésbé alkalmas rendezvények megtartására) az őszi időszakra szerveznek a szoptatással kapcsolatos figyelemfelhívó eseménysorozatot - legtöbbször Nemzeti Szoptatási Hét néven - sőt az Egyesült Államokban egy egész hónapot (A Szoptatás Nemzeti Hónapja) szánnak erre.

Magyar sajátosság, hogy augusztus 1-jén a szoptatással kapcsolatos "világnapot" ünnepelünk. A szoptatásnak nincs világnapja, csak világhete, így ez az ünnep inkább "nemzetinek" mondható. Ugyancsak hungarikum az "Anyatej Világnapja" vagy "Anyatejes táplálás Világnapja". Noha az anyatej mint a csecsemők optimális tápláléka valóban rendkívüli jelentőséggel bír, az anyatejnek a táplálék funkciójára, illetve a szoptatásnak az anyatejes táplálás szempontjára való leszűkítése nem kívánatos egy olyan kampányban, amikor éppen arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a multifunkcionális szoptatás hányféle aspektusból pótolhatatlan - ami miatt védelme, népszerűsítése és támogatása az egész társadalom elemi érdeke.

Juhászné dr. Kun Judit összefoglalója

Források: