Összefüggés a kis mennyiségű szilárd ételek kóstoltatásának korai megkezdése és a szoptatás időtartama között

Stern, J., Funkquist, E.-L., & Grandahl, M. (2023). The association between early introduction of tiny tastings of solid foods and duration of breastfeeding. International Breastfeeding Journal, 18(1).

Absztrakt

Háttér

Az ellentmondásos tanácsok és a nem bizonyítékokon alapuló ajánlások negatívan hatnak a szoptatásra. 2011 óta a svédországi Nemzeti Élelmiszer Ügynökség arról tájékoztatja a szülőket, hogy négy hónapos kortól már bevezethetnek apró kóstolókat (1 ml szilárd táplálékot, azaz az anyatejen/ tápszeren kívüli más táplálékforrást) a csecsemőknek. Nem ismert, hogy a nemzeti ajánlások, amelyek eltérnek az Egészségügyi Világszervezet ajánlásától, hogyan befolyásolják a szoptatást. Feltételeztük, hogy a kis mennyiségű szilárd ételek kóstoltatásának megkezdése lerövidíti a szoptatás folytatásának időtartamát.

Módszerek

Ez a retrospektív tanulmány a "Svéd terhesség-tervezési tanulmány" longitudinális adatainak felhasználásával készült, amelyhez országos szinten toboroztak anyákat a terhesgondozó központokban. A résztvevők három kérdőívet töltöttek ki a szülést követő egy évig (n = 1251). A szilárd ételek bevezetése és a szoptatás időtartama közötti összefüggés elemzésére lineáris regressziós modelleket használtunk.

Eredmények

A feltételezéseknek megfelelően az apró kóstolók bevezetése lerövidítette a folytatólagos szoptatás időtartamát. A csecsemők felénél (48%) már a negyedik hónapban megkezdték a kóstoltatást. A korrelációelemzés azt mutatta, hogy minél korábban kezdték el a csecsemők a pici mennyiségek kóstolgatását, annál hamarabb ettek nagyobb mennyiségű szilárd táplálékot. A többváltozós lineáris regressziós elemzés során öt olyan tényezőt azonosítottak, amelyek negatívan befolyásolták a szoptatás időtartamát: a csecsemő fiatal életkora az apró kóstolók bevezetésekor, az anya fiatal életkora, az anya alacsony iskolai végzettsége, az anya magas BMI-je és az ikerszülés.

Következtetések

A kis mennyiségű szilárd ételek korai kóstoltatása lerövidítette a szoptatás időtartamát. A szoptatást befolyásoló legtöbb körülményt nehéz befolyásolni, például az anya iskolai végzettségét, BMI-jét, életkorát és azt, hogy szült-e ikreket. Ezzel szemben a nemzeti irányelvek mindig frissíthetők. A svéd hatóságok ajánlásainak a WHO ajánlásához kellene igazodniuk, amely hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást javasol, és a szoptatás folytatását legalább két évig vagy tovább.

A cikk teljes szövege az International Breastfeeding Journal oldalán olvasható: The association between early introduction of tiny tastings of solid foods and duration of breastfeeding