9. cikkely: Címkézés

9.1 A címkéket úgy kell megtervezni, hogy azok tartalmazzák a szükséges információt a termék megfelelő használatáról, de ne vegyék el a kedvet a szoptatástól.

9.2 A csecsemőtápszerek gyártói és forgalmazói tegyenek róla, hogy minden tápszeres dobozon legyen világos, szembetűnő, a célnyelven írott, könnyen olvasható és jól érthető tájékoztatás – akár a dobozra nyomtatva, akár nem leszedhető címkén. A tájékoztatás tartalmazza a következőket:
a) „Fontos figyelmeztetés” vagy hasonló felirat
b) kijelentés, hogy a szoptatás a magasabb rendű táplálási mód
c) figyelmeztetés, hogy csakis egészségügyi dolgozó döntheti el, kell-e használni a terméket, és ha igen, hogyan
d) útmutató a helyes elkészítéshez, és figyelmeztetés, milyen egészségügyi veszélyekkel jár a termék helytelen elkészítése.

Sem a dobozon, sem a címkén nem lehet csecsemőt ábrázoló kép, és nem lehet olyan kép vagy szöveg sem, ami a csecsemőtápszert idealizálja. Lehetnek azonban rajzok, amelyek nyilvánvalóvá teszik, hogy anyatejet helyettesítő készítményről van szó, és bemutatják az elkészítési módot. „Humanizált”, „az anyatejhez hasonlóvá tett” és hasonló kifejezéseket nem szabad használni. A csomagolásban vagy a kiskereskedelmi kiszerelésben melléklet is elhelyezhető, ami a termékről és megfelelő használatáról ad bővebb tájékoztatást – erre a mellékletre is a fenti feltételek érvényesek. Ugyanez vonatkozik bármilyen más olyan termék címkéjére is, ami valamilyen módon csecsemőtápszerré alakítható.

9.3 Léteznek olyan élelmiszertermékek, amelyek a Kódex tárgykörébe tartoznak, marketingjük szerint csecsemőtáplálásra alkalmasak, de csak módosítással tesznek eleget a csecsemőtápszer követelményeinek. Ezeknek címkéin fel kell tüntetni a figyelmeztetést, hogy a módosítatlan termék nem lehet a csecsemő kizárólagos táplálékforrása. Mivel az édesített sűrített tej nem alkalmas sem csecsemőtáplálásra, sem arra, hogy csecsemőtápszer fő hozzávalója legyen, címkéje nem tartalmazhat olyan szellemű utasítást, hogyan lehet erre a célra módosítani.

9.4 A jelen Kódex tárgykörébe tartozó élelmiszertermékek címkéjén legyen feltüntetve az összes következő információ:

a) a felhasznált hozzávalók
b) a termék összetétele/elemzése
c) a szükséges tárolási körülmények
d) a gyártási tételszám és a lejárati idő, figyelembe véve az adott ország éghajlati és tárolási körülményeit.