Indoklás

Az Egészségügyi Világszervezet tagállamai

KIJELENTIK, hogy minden gyermeknek és minden terhes és szoptató nőnek joga van a megfelelő táplálkozáshoz, hogy ezáltal is elérhesse és megőrizhesse egészségét.

ELISMERIK, hogy a csecsemők alultápláltsága az iskolázatlanság, szegénység és társadalmi igazságtalanság tágabb problémájának része.

ELISMERIK, hogy a csecsemők és kisgyermekek egészségét nem lehet különválasztani a nők egészségétől és táplálkozásától, társadalmi-gazdasági helyzetétől és attól, hogyan töltik be az anya szerepét.

KIEMELIK, hogy a szoptatás páratlan módja a csecsemők egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez ideális táplálék biztosításának; hogy a szoptatás egyedülálló biológiai és érzelmi alapot teremt mind anya, mind a gyermek egészségéhez; hogy az anyatej fertőzésgátló anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a gyermeket a betegségektől; valamint, hogy fontos kapcsolat van a szoptatás és a szülések sűrűsége között.

ELISMERIK, hogy a szoptatás védelme és támogatása fontos része azoknak az egészségügyi, táplálkozásügyi és egyéb szociális intézkedéseknek, amelyek a csecsemők és kisgyermekek egészséges növekedésének és fejlődésének előmozdításához szükségesek; hogy a szoptatás az elsődleges egészségügyi ellátás fontos szempontja.

FIGYELEMBE VESZIK, hogy ha az anyák nem szoptatnak, vagy csak részlegesen, akkor törvényes piaca nyílik a csecsemőtápszernek és azoknak a megfelelő hozzávalóknak, amelyekből készíthető; hogy ennek értelmében mindezen termékeket elérhetővé kell tenni a rászorulóknak kereskedelmi vagy nem-kereskedelmi forgalmazó rendszereken keresztül; hogy marketingjük vagy forgalmazásuk nem történhet olyan módon, ami sérti a szoptatás védelmét és támogatását.

ELISMERIK továbbá, hogy a nem megfelelő táplálási módszerek alultápláltsághoz, betegeskedéshez és csecsemőhalálhoz vezetnek minden országban, és hogy az anyatejet helyettesítő készítmények és a hozzájuk kapcsolódó termékek marketingjének helytelen módszerei tovább növelhetik ezeket a nagy közegészségügyi problémákat.

MEGGYŐZŐDÉSÜK, hogy fontos a csecsemőknek a megfelelő kiegészítő táplálék, amelynek bevezetése általában a csecsemő négy és hat hónapos kora között célszerű, és hogy minden erővel szorgalmazni kell a helyi élelmiszerek használatát; meggyőződésük azonban az is, hogy az ilyen kiegészítő táplálék nem használható az anyatej helyettesítésére.

FONTOSNAK LÁTJÁK, mennyi társadalmi és gazdasági tényező hat a szoptatásra, és hogy – ennek megfelelően – a kormányok olyan társadalmi támogató rendszereket hozzanak létre, amelyek védik, támogatják és ösztönzik a szoptatást; a kormányok emellett teremtsenek olyan környezetet is, ami elősegíti a szoptatást, megfelelő családi és közösségi támogatást nyújt, és védi az anyákat a szoptatást akadályozó tényezőktől.

KIJELENTIK, hogy az egészségügyi ellátó rendszerek, az egészségügyi szakemberek és más egészségügyi dolgozók óriási szerepet kapnak a csecsemőtáplálási gyakorlat kialakításában, a szoptatás ösztönzésében és elősegítésében valamint abban, hogy az anyák és a családok elfogulatlan és egybehangzó tanácsot kapjanak a szoptatás magasabb rendű voltáról, vagy – ahol szükséges – a gyári vagy házi készítésű csecsemőtápszer helyes használatáról.

KIJELENTIK, hogy az oktatási rendszereknek és más szociális szolgáltatásoknak is be kell kapcsolódniuk a szoptatás védelmébe és támogatásába, ahogy a kiegészítő táplálékok megfelelő használatába is.

TUDATÁBAN VANNAK, hogy a családok, a közösségek, a női szervezetek és egyéb civil szervezetek óriási szerepet kapnak a szoptatás védelmében és támogatásában és abban, hogy megadják a terhes, csecsemős és kisgyermekes anyáknak a szükséges segítséget – akár szoptatnak ezek a nők, akár nem.

KIJELENTIK, hogy szükség van arra, hogy a kormányok, az ENSZ szervezetei, a civil szervezetek, a különböző kapcsolódó területek szakemberei, a fogyasztói csoportok és az ipar minden olyan tevékenységben együttműködjenek, ami az anyák, csecsemők és kisgyermekek egészségének és táplálkozásának javítását célozza.

ELISMERIK, hogy a kormányoknak meg kell hozniuk minden lehetséges egészségügyi, táplálkozásügyi és egyéb szociális intézkedést a csecsemők és kisgyermekek egészséges növekedésének és fejlődésének elősegítésére, és elismerik, hogy a jelen Kódex csak egy szempont ezen intézkedések sorában.

FIGYELEMBE VESZIK, hogy az anyatejet helyettesítő készítmények gyártói és forgalmazói fontos és konstruktív szerepet kapnak a csecsemőtáplálással kapcsolatban, a jelen Kódex céljának propagálásában és ezen célok helyes megvalósításában.

KIJELENTIK, hogy a kormányoknak meg kell tenniük mindent, hogy saját szociális és jogi felépítésüknek és általános fejlesztési terveiknek megfelelően megvalósítsák a jelen Kódex elveit és célját – ide értendő törvények, rendeletek és egyéb alkalmas intézkedések meghozatala.

HISZNEK ABBAN, hogy a fenti megfontolások fényében – és annak tudatában, hogy életük első néhány hónapjában a csecsemők mennyire sérülékenyek, és mekkora veszélyt jelent számukra a nem megfelelő táplálás, beleértve az anyatejet helyettesítő készítmények szükségtelen és helytelen használatát – az anyatejet helyettesítő készítmények marketingje különleges odafigyelést igényel, azaz a szokásos marketing-módszerek ezekre a termékekre nem alkalmazhatóak.

EZÉRT TEHÁT:
A tagországok egyetértenek a következő cikkelyekkel, amelyek szolgáljanak az intézkedések alapjául.