7. cikkely: Egészségügyi dolgozók

7.1 Minden egészségügyi dolgozó támogassa és ösztönözze a szoptatást. Azok, akik érintettek az anya- és csecsemőtáplálásban, ismerjék meg alaposan, mi a felelősségük a Kódex szerint – beleértve a 4.2 cikkelyben foglalt információt.

7.2 A gyártók és a forgalmazók csak szigorúan tudományos és tényszerű tájékoztatást adhatnak az egészségügyi dolgozóknak a Kódex tárgykörébe tartozó termékekről. A tájékoztatás nem sugallhatja, hogy a cumisüveges etetés egyenértékű a szoptatással vagy jobb annál. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell a 4.2 cikkelyben foglalt információt is.

7.3 A gyártók és a forgalmazók nem vehetik rá sem anyagi, sem egyéb ösztönzőkkel az egészségügyi dolgozókat vagy családtagjaikat, hogy a Kódex tárgykörébe tartozó termékeket népszerűsítsék. Az egészségügyi dolgozók és családtagjaik utasítsanak el minden ilyen közeledést.

7.4 Egészségügyi dolgozó nem kaphat mintát a Kódex tárgykörébe tartozó csecsemőtápszerből és egyéb termékből, sem az elkészítéséhez és használatához szükséges eszközökből. Ez alól csak az jelent kivételt, ha a mintára intézményi szintű szakmai értékelés vagy kutatás céljából van szükség. Egészségügyi dolgozó nem adhat tápszermintát terhes, csecsemős és kisgyerekes anyának, sem családtagjainak.

7.5 Ha a Kódex tárgykörébe tartozó termékek gyártói és forgalmazói ösztöndíj, tanulmányút, kutatási támogatás vagy konferenciarészvétel formájában támogatást biztosítanak egy egészségügyi dolgozó részére vagy az ő nevében, akkor kötelesek értesíteni az intézményt is, amelynek a támogatott dolgozó az alkalmazottja. A támogatott egészségügyi dolgozónak szintén értesítenie kell erről az intézményt.